Apartamentele din Unirii si Aviatiei se vand cu 2.500 euro/mp

Apartamentele din Unirii si Aviatiei se vand cu 2.500 euro/mp

Finalizarea mai multor ansambluri rezidentiale in urmatorii doi ani va duce la incetinirea cresterii preturilor proprietatilor imobiliare din Romania la 10-15%, se arata intr-un studiu al companiei britanice de cercetare EuroPropery. Autorii documentului considera ca preturile actuale ale proprietatilor imobiliare din tara noastra nu sunt sustenabile in viitor, iar numarul ridicat de locuinte noi care vor terminate pana in 2011 vor avea un impact masiv asupra celor vechi. ?Persoanele eligibile pentru contractarea unui credit vor fi deja indatorate, ceea ce va contribui la reducerea numarului de cumparatori?, se spune in studiu.

In ceea ce priveste Capitala, aici se inregistreaza o situatie aparte, cresterile prognozate pentru acest an fiind de 20-25%, potrivit companiei imobiliare Eurisko. Analizele prezentate de companiile de profil arata ca, in Bucuresti preturile apartamentelor vechi au crescut in ultimii trei ani cu 100-150%. Pe segmentul apartamente si vile de lux, preturile ajung pana la 2.500-5.000 euro metru patrat, fiind estimata o crestere de 5-10%.

La capitolul apartamente, cele mai scumpe zone din Capitala sunt Unirii si Aviatiei, unde metrul patrat vechi se vinde cu aproape 2.500 euro. In urma cu trei ani, aceste preturi erau in jur de 1.500 euro/metru patrat in Unirii si 1.000 de euro/metru patrat in Aviatiei. Preturi de peste 2.000 de euro/metru patrat sunt in prezent si in cartierele Floreasca, Tineretului si Dorobanti. Cele mai accesibile preturi sunt in cartierele Berceni si Rahova, unde un metru patrat de locuinta veche se vinde putin sub 1.500 euro.

In ceea ce priveste vilele, Primaverii, Herastrau, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Floreasca si Cotroceni sunt tintele persoanelor interesate de astfel de imobile. ?Exista persoane si persoane. Unii clienti cu varste cuprinse intre 35-40 de ani prefera sa locuiasca in afara Bucurestiului, altii mai tineri dimpotriva? a explicat Radu Lucianu, partener Eurisko.

In schimb, pretul terenurilor din Bucuresti a atins pretul maxim, fiind la nivelul din alte capitale europene. ?Nu cred ca vor mai creste preturile terenurilor deoarece nu vor mai fi atractive pentru dezvoltatorii care au inceput deja sa fie destul de reticenti cand e vorba de cumparare? este de parere Radu Lucianu.

Specialistii cred, inca, ca preturile locuintelor sunt ridicate in mod artificial de agentiile imobiliare, avand in vedere ca nu exista cercetari oficiale care sa arate cat ar trebui sa fie aceste valori.

Daniel Fuchs, managing partner la Spiegelfeld International, noteaza ca nicio alta tara din Uniunea Europeana nu va oferi o profitabilitate la fel de ridicata precum Romania pe partea de real estate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *