Liderul PSD Mircea Geoana nu exclude posibilitatea ca functia de vicepresedinte, din care senatorul Vasile Dancu a demisionat acum trei saptamani, sa fie ocupata de un interimar pana la un viitor congres al partidului. Senatorul Dancu si-a anuntat hotararea de a demisiona la jumatatea lunii iulie, invocand esecul managerial al strategiei de netransparenta promovata de Geoana. La randul sau, acesta il acuzase pe vicepresedintele PSD de a fi adus prejudicii de imagine partidului si de a se fi ocupat mai mult de rivalitatile interne cu Vanghelie, liderul bucurestean al PSD, decat de atributiile sale de vicepresedinte. Totusi, in declaratia de ieri, Geoana a lasat deschisa posibilitatea unei reveniri a lui Dancu.
Intrebat ieri, cu ocazia unei intalniri informale, ce decizie se va lua in cazul Dancu, Geoana a raspuns, evaziv, ca in eventualitatea in care fostul vicepresedinte al partidului nu va reveni asupra deciziei de a demisiona, atributiile acestuia pot fi asumate de un inlocuitor. Mircea Geoana nu a precizat daca are pe cineva in vedere pentru a prelua temporar sarcinile lui Dancu, eventualul succesor al acestuia trebuind sa fie desemnat in urma alegerilor, la Congres. In acelasi timp, Geoana, care afirma ca nu a discutat in aceasta perioada cu Vasile Dancu, nu a exclus posibilitatea unei reveniri a vicepresedintelui demisionar. Potrivit presedintelui PSD, usile partidului raman deschise tuturor celor care pot contribui la bunul mers al acestuia. Geoana nu a eliminat eventualitatea unei reconcilieri cu Grupul de la Cluj, printre ai caror lideri se numara si Dancu.
Semnele unui conflictul intre Geoana si membrii Grupului de la Cluj au aparut la jumatatea lunii iulie, cand presedintele PSD l-a criticat dur pe Vasile Dancu pentru anumite declaratii negative ale acestuia la adresa managementului politic al partidului. In cadrul unor discutii mai degraba furtunoase, presedintele PSD afirmase ca nu se considera ?produsul Grupului de la Cluj? si ii ceruse lui Dancu sa renunte la calitatea de europarlamentar si sa se ocupe mai degraba de cea de vicepresedinte pentru analiza politica si comunicare, functie creata special pentru el. Faza acuta a acestui diferend a fost atinsa odata cu anuntarea, de catre Dancu, a deciziei sale de a demisiona din functia de vicepresedinte PSD motivul invocat fiind strategia anti-transparenta promovata de Geoana. De asemenea, Dancu se declarase nemultumit de regizarea, de catre colegii de partid, si doar pentru ochii presei, a unei impacari ?ritualice? cu Marian Vanghelie. Liderul bucurestean al PSD ceruse in mod vehement sanctionarea lui Dancu si a lui Victor Ponta pentru prejudicii de imagine aduse partidului. Incercarea lui Geoana de a se erija in rolul ?rabinic? de mediator intre grupul bucurestean si cel de la Cluj si de a opri degringolada PSD a ramas insa fara consecinte. In ciuda avertismentelor lui Geoana ca asemenea conflicte intens mediatizate nu pot servi imaginea partidului, deja destul de zdruncinata oricum, rivalitatile interne din PSD par a se perpetua.
Contactat ieri de redactia ?Gardianul?, senatorul Dancu nu s-a pronuntat in privinta hotararii pe care urmeaza s-o ia in privinta functiei de vicepresedinte, afirmand ca, in orice caz, nu va mai candida pentru un nou mandat la Bruxelles. Tot in cadrul luarii de pozitie de ieri, Geoana a mai afirmat ca PSD a declansat procedurile de pregatire a sondajului privind alegerile pentru Parlamentul European, rezultatele acestuia urmand sa fie facute publice numai in septembrie, dupa finalizarea listei de candidati.