Avertismentul lui Putin pentru 18 state europene, inclusiv Romania

Moscova sustine ca autoritatile ucrainene nu si-au mai platit facturile de la inceputul lui 2013. Kremlinul a trimis scrisori catre toti liderii europeni care se bazeaza pe gazul rusesc pentru a-i avertiza asupra situatiei, relateaza Russia Today.
Datoria Ucrainei a ajuns la 2,2 miliarde de dolari si nu sunt semne ca va putea fi platita prea curand. In aceste conditii, Rusia isi rezerva dreptul sa sisteze livrarile oricand. De aceea, presedintele Vladimir Putin a informat liderii europeni cu privire la aceasta situatie si riscurile neonorarii datoriilor. Totusi, ministrul roman al Afacerilor Externe considera ca Rusia ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea. Intr-un interviu pentru France Presse, Titus Corlatean a afirmat ca in aceeasi masura in care Europa este dependenta de gazul rusesc si Rusia este dependenta de piata europeana.
Scrisori catre 18 tari
Concret, Putin a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, scrisoarea privind riscurile economice asociate crizei ucrainene, informeaza site-ul agentiei RIA Novosti.
“In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere”, a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia.
“Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv”, a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene.
“Grupul rus Gazprom va fi nevoit sa treaca la plata in avans pentru livrarile de gaze destinate Ucrainei, iar, in cazul in care conditiile de plata nu vor fi respectate, livrarile de gaze pot fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *