Avertismentul sefei FMI: “Ar putea sa apara turbulente”

Economiile emergente vor intampina probleme suplimentare ca urmare a situatiei economice din China, a avertizat marti sefa FMI, Christine Lagarde.

Cresterea economiei mondiale este posibil sa fie mai slaba decat se preconiza anterior, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, care a evocat o revenire mai lenta a economiilor dezvoltate precum si o noua incetinire in statele emergente, transmite Reuters.
Cu ocazia unei vizite in Indonezia, Christine Lagarde a avertizat economiile emergente sa fie atente la repercursiunile provocate de incetinirea economiei chineze, de inasprirea conditiilor pe pietele financiare globale precum si de perspectiva unei majorari de dobanda de catre Rezerva Federala americana.
“Pe ansamblu, ne asteptam ca avansul economiei mondiale sa ramana moderat si, probabil, mai slab decat anticipam in luna iulie”, a declarat Christine Lagarde.
In luna iulie a acestui an, FMI prognoza ca in 2015 economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3%, usor mai mica fata de avansul de 3,4% inregistrat anul trecut.
Referindu-se la situatia economiei chineze, Christine Lagarde a declarat ca a doua economie mondiala incetineste, chiar daca nu in mod brusc sau neasteptat, in contextul ajustarii la un nou model de crestere.
“Tranzitia spre o economie orientata mai mult spre piata si eliminarea riscurilor acumulate in ultimii ani este un proces complex si in consecinta ar putea aparea unele turbulente. Aceasta fiind zise, autoritatile dispun de instrumente politice si amortizoare financiare care le permit sa gestioneze aceasta tranzitie”, a apreciat directorul general al FMI.
In cazul Romaniei, Fondul Monetar International mizeaza pe o crestere de 2,7% in acest an, urmata de un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *