Avocatul General al CJUE: Marea Britanie poate revoca unilateral decizia de iesire din UE

“Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justitie sa declare ca Articolul 50 … permite revocarea unilaterala a notificarii intentiei de retragere din Uniunea Europeana”, a informat CJUE intr-un comunicat.
A conditiona decizia de renuntare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi “incompatibil” cu regulile referitoare la iesirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.
Opiniile Avocatului General nu sunt constrangatoare, dar CJUE, care urmeaza sa se pronunte la o data ulterioara, tinde sa le urmeze in deciziile sale finale.
Curtea Suprema a Scotiei s-a adresat in octombrie, in urma apelului unui grup de petitionari proeuropeni, Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a stabili daca decizia Regatului Unit de a iesi din UE poate fi revocata unilateral de acesta. CJUE examineaza dosarul in procedura accelerata in perspectiva datei oficiale a retragerii Marii Britanii din UE, 29 martie 2019.
Cazul este urmarit indeaproape de cei favorabili unui al doilea referendum cu privire la iesirea Regatului Unit din blocul comunitar.
Guvernul de la Londra a declarat ca intrebarea este pur ipotetica, intrucat nu are intentia de a reveni asupra deciziei de iesire din UE.
Campos Sanchez-Bordona nu a fost insa de acord, subliniind ca intrebarea “nu este doar academica, nici prematura ori superflua, ci are importanta practica evidenta si este esentiala pentru rezolvarea disputei”.
Decizia de retragere dintr-un tratat international, ca si revocarea unilaterala a acestei decizii, este un act de “suveranitate”, a argumentat Avocatul General.
Campos Sanchez-Bordona a respins viziunea Comisiei Europene si a statelor membre ale UE potrivit careia decizia ar necesita aprobarea unanima a celorlalte capitale europene, el …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *