Un mail misterios a circulat intre trezorierii mai multor banci intr-una dintre zilele atacului pe leu. Mesajul ar putea fi cheia investigatiei pe care Consiliului Concurentei o intreprinde asupra bancilor in cauza.
Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei.
„Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite comerciale evidentiate, de altfel, si de mass-media, in acest sector”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei. In cadrul acestei investigatii, inspectorii Consiliului au realizat o serie de controale inopinate la sediile principalilor actori din piata, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pentru aceasta investigatie, Consiliul s-a autosesizat in urma mai multor semnale primite din presa si de la BNR.
Potrivit revistei „Capital”, bancile avute in vedere, in prima faza, sunt ING, Royal Bank of Scotland, UniCredit si Bancpost, dintr-un numar de zece entitati. Intamplator sau nu, aceste banci se numara printre cele care au mentinut sus dobanzile pe piata interbancara in timpul atacului esuat asupra leului. „Au existat fenomene interesante de crestere a dobanzilor chiar si la niveluri de peste 60% pe an. Probleme au fost si pe piata interbancara, dar s-au mai atenuat. Piata monetara este in grija BNR, dar devine si o problema a Consiliului Concurentei atunci cand mai multe banci afiseaza conditii identice, spre exemplu, acelasi nivel de dobanda”, a spus comisarul de Concurenta, Josef Nemeny, pentru „Capital”.
Un mail misterios a circulat intre trezorierii mai multor banci intr-una dintre zilele atacului pe leu si el ar putea fi cheia investigatiei Consiliului. Entitati altfel concurente au dat dovada de o anume concertare. Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere a BNR, a identificat e-mailul dat de trezoreria unei banci altor trezorieri, prin care ii indemna sa ridice dobanda la lei, ceea ce constituie un fapt grav.
„Discutam cu toti trezorierii implicati in operatiunile din ultimul timp si catorva le vom spune ca la televizor arata foarte bine si poate ar fi cazul sa ramana acolo”, a mentionat la momentul respectiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. „I-am chemat la BNR si am cerut explicatii de ce nu au inchis pozitiile pe lei si de ce nu au accesat facilitatile de finantare ale BNR. Ei ne-au spus ca le-a fost rusine sa vina la Lombard, la 14,25%, dar, in schimb, ridicau dobanzile pe piata la niveluri de trei-patru ori mai mari”, a spus guvernatorul. Discutiile cu guvernatorul trebuie sa fi fost cu adevarat incomode, intrucat sanctiunile pot merge pana la ridicarea licentei de functionare, potrivit regulamentului BNR privind functionarea pietei interbancare. De altfel, banca centrala a si republicat pe site regulamentul in cauza pe 29 octombrie.
Amintim faptul ca atacul pe leu a condus la cresterea artificiala a dobanzilor pe piata interbancara, iar unele banci au trimis notificari clientilor ca vor majora dobanzile la creditele contractate de acestia.
De asemenea, se banuieste ca bancile autohtone au actionat in numele unor entitati straine, care au suferit pierderi grele de pe urma speculatiilor esuate. „Ironia este ca anumite entitati financiare care solicita ajutor de la stat (statele occidentale – n.red.) sunt angajate in operatiuni speculative in economiile emergente care produc daune importante si care maresc riscurile sistemice”, se spune intr-o scrisoare adresata de europarlamentarul Daniel Daianu Comisiei Europene. Cum sediul atacului pare a fi Londra, acestea pot fi relativ usor de identificat.
Alte coincidente bizare constau in faptul ca, inaintea atacului pe leu, Barclays avansa niveluri de 4-4,2 lei pentru un euro pe termen scurt, iar Goldman Sachs, alt nume greu, publica un raport cu referire la marea vulnerabilitate a Romaniei la criza financiara pe fondul deficitului de cont curent si al finantarii acestuia.
Ce spun bancherii
Reprezentantii mai multor institutii bancare sustin ca vor furniza Consiliului Concurentei toate datele necesare desfasurarii anchetei pe care acesta a demarat-o pe piata serviciilor bancare si interbancare. „Suntem o banca romaneasca si ne supunem tuturor legilor tarii. Cata vreme aceasta investigatie se deruleaza cu respectarea stricta a legilor, inclusiv cele privind secretul bancar, nu avem nimic de obiectat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Bancpost, Mihai Bogza. „Am fost si ramanem deschisi sa contribuim cu toate informatiile necesare pentru clarificarea tuturor aspectelor in discutie”, a declarat si purtatorul de cuvand al UniCredit ?iriac, Ioana Paun Ivancenco. Nu in ultimul rand, reprezentantii ING Bank Romania au declarat ca institutia respecta regulile pietei interbancare si respinge categoric informatiile potrivit carora banca a participat la o presupusa intelegere intre mai multe institutii financiare care sa distorsioneze dobanzile pe piata romaneasca.