Bancile din Portugalia, Spania si Italia, cel mai afectate din Europa dupa referendumul din Grecia

Bancile din Portugalia, Spania si Italia, cel mai afectate din Europa dupa referendumul din Grecia?

Actiunile bancilor europene au inregistrat, luni, declinuri semnificative, cel mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia si Italia, dupa ce alegatorii din Grecia au respins masurile de austeritate cerute de creditorii internationali, sporind temerile privind posibila iesire a tarii din zona euro (Grexit), transmit Bloomberg si Reuters.

Duminica seara, Ministerul grec de Interne a anuntat, dupa incheierea referendumului si numararea a 20% din buletinele de vot, ca 60,49% dintre alegatori au votat “Nu”, impotriva acordului propus de creditorii internationali. Riscul ca turbulentele din Grecia sa afecteze si bancile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat increderea investitorilor.
La sfarsitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc si Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro, respectiv 4,2 miliarde de euro, au anuntat, recent, analistii de la Berenberg. Luni, actiunile HSBC au scazut cu 3,3% la Bursa de la Hong Kong, cel mai semnificativ declin din februarie.
Luni dimineata, indicele bursier Stoxx Europe 600 inregistra un declin de 2,3%, apoi scaderea s-a atenuat la 1,7%. Actiunile bancilor italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo inregistrau un recul de 3%, in timp ce titlurile Banco Comercial Portugues au scazut cu 3%.

De asemenea, bancile spaniole Santander si BBVA, cele francez BNP Paribas si Societe Generale si grupul german Deutsche Bank inregistrau toate scaderi de aproximativ 2%.
Bancile din Grecia au ramas inchise luni, dupa ce, in 28 iunie ,premierul elen Alexis Tsipras a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. Si Bursa de la Atena a ramas inchisa luni.
“Bancile elene inca sunt inchise, ele vor ramane inchise si am fi surprinsi daca se vor redeschide marti”, a declarat Paul McNamara, director de investitii la GAM, in Londra.
Expunerea bancilor straine la Grecia este relativ modesta, dupa ce bancile, in special cele din Franta si Germania, si-au vandut subsidiarele elene in ultimii trei ani. Desi riscul contagiunii s-a atenuat fata de criza datoriilor din 2009, cand bancile straine aveau o expunere mai ridicata la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *