Bani de la stat pentru absolventi si someri. Conditia sa iei cel putin 2250 de lei pe luna

Guvernul a aprobat astazi o hotarare care aduce schimbari subventiilor acordate angajatorilor si angajatilor din Romania. Decizia vine pe fondul unei crize acute a fortei de munca.

Angajatorii care incheie un contract de ucenicie sau de stagiu, dupa caz, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie/stagiu, de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna. Suma acordata anterior era de 1.125 lei, in cazul ucenicilor, si 1.350 lei, in cazul absolventilor.
De asemenea, angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare sociala beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare (in prezent ISR = 500 de lei, astfel ca subventia nu poate depasi 2.000 de lei).
In acelasi timp, cuantumul primei de activare acordata somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj este majorat de la 500 lei la 1.000 lei, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni. Astfel, prima de activare, in valoare de 1.000 de lei, se va plati in doua transe, 50% in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea ei si 50% in luna urmatoare expirarii perioadei de 3 luni de la angajare.?
Ieri, Consiliul Investitorilor Straini (FIC) arata ca, pentru prima data de cand realizeaza indicele perceptiei membrilor sai despre mediul de afaceri din Romania, respondentii au sesizat o lipsa a competitivitatii din punctul de vedere al disponibilitatii fortei de munca calificate.
“Acum doi ani doar un sfert dintre respondenti reclamau probleme legate de lipsa fortei de munca. De fiecare data cand FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de perceptie, am atras atentia ca acest indicator se deterioreaza accelerat. Acum exista tot mai multe?indicii din randul companiilor membre care, coroborate cu alte date si analize publice, arata ca Romania se confrunta cu o situatie dificila privind disponibilitatea fortei de munca”, se spune in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *