Banicioiu spune ca pacientii ar putea avea acces, anul acesta, la noile medicamente compensate

de Elvira Gheorghita – Mediafax Publicat la: 04.04.2014 13:40 Ultima actualizare: 04.04.2014 13:41

Procedurile privind noua lista de compensate si gratuite ar putea fi finalizate in 2014, astfel incat pacientii sa poata avea acces la noile terapii inca din acest an, a declarat, vineri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare, organizat de Institutul Aspen.

“Anul 2014 trebuie sa fie punct final pentru toate procedurile privind noua lista de compensate si gratuite. Asta inseamna sa avem un mecanism complet, final, care sa asigure accesul la molecule noi pe piata romaneasca. Cred ca impreuna putem ajunge la o formula foarte buna, imi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piata si, mai ales, pe piata de compensate sa fie terminat intr-un timp cat mai scurt. Imi doresc ca anul 2014 sa fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent daca la iarna sau anul viitor vor fi alti ministri ai Sanatatii, important este ca impreuna sa lasam un mecanism care sa fie predictibil, sa permita un accees continuu, sa fie sustenabil si sa aiba efecte terapeutice scontate pentru pacienti”, a spus ministrul Sanatatii.
Banicioiu a precizat ca, pentru realizarea noi liste de compensate si gratuite si introducerea moleculelor noi, va lucra impreuna cu Agentia Nationala a Medicamentului (ANM). “Solutia cea mai buna este ANM, care se ocupa de la certificare si cred ca poate si incheia procesul respectiv, avand in vedere ca are si expertiza, dar si posibilitatea de a functiona, si oamenii”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Demnitarul a adaugat ca este adeptul unui mecanism nou in Romania privind actualizarea listei cu medicamente compensate si gratuite, care sa se actualizeze continuu. “Sunt adeptul unui mecanism total nou in Romania, care sa fie continuu, sustinut si sustenabil, de introducere a terapiilor noi. Cand spun un mecanism continuu, ma refer la o evaluare timpurie, in acelasi interval cu tari care deja fac acest lucru si au expertiza in domeniu”, a explicat el.
Potrivit lui Banicioiu, procesul trebuie sa fie predictibil si agreat de industria farma, pentru ca, in felul acesta, se va sti ce nevoi are sistemul si pe ce se bazeaza el. In acest context, el a mentionat, ca varianta, compensarea conditionata a medicamentelor, in functie de eficienta lor.
“Modelele din UE sunt cele mai la indemana. Industria farmaceutica este destul de familiarizata cu ele, ma refer la cele asa-numite “management entry agreement”, care, de fapt, reprezinta alternativa simpla si rapida pentru a da accesul pacientilor la medicamente noi, dar si faptul ca producatorul sau ca producatorul sa fie in parteneriat cu sectorul public, adica cu cel care plateste aceste terapii. Este, practic, o asumare de riscuri legate si de utilizarea in viata de zi cu zi, dar si cele legate de costuri. Cred ca putem lansa in dezbatere, nu sunt lucruri noi, sunt lucruri verificate si care functioneaza in alte parti. Acorduri de pret-volum, de exemplu, ar fi una dintre posibilitatile care pot include si mecanismul de pay-back, evident corelate cu clawback. (…) Se stabileste, practic, un pret pentru medicament si un buget, urmand ca producatorul sa furnizeze medicatia la pretul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *