Banicioiu, dupa retinerea a 9 medici de la Spitalul de Arsi: Deocamdata, nu sunt probleme privind acoperirea urgentelor

de Elvira Gheorghita – Mediafax Publicat la: 26.04.2014 12:48 Ultima actualizare: 26.04.2014 13:01

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat sambata, pentru MEDIAFAX, ca la Spitalul de Arsi din Capitala nu sunt, cel putin deocamdata, probleme privind acoperirea urgentelor, dupa retinerea a noua medici, insa analizeaza ce solutii ar exista in cazul in care situatia va deveni critica.

“Am trimis acolo Directia de Sanatate Publica, inca de vineri, si mi s-a comunicat ca, deocamdata, unitatea sanitara se incadreaza in parametri. Analizez, insa, impreuna cu profesorul Ioan Lascar (seful Sectiei de chirurgie plastica, reparatorie si arsuri de la Spitalul Floreasca – n.r.) ce solutii ar exista in cazul in care vor aparea situatii de urgenta care sa necesite personal medical suplimentar”, a spus ministrul.
Noua medici de la Spitalul de Arsi, intre care managerul unitatii, Vitalie Stan, au fost retinuti, vineri, in dosarul operatiilor estetice. Aceeasi masura a fost dispusa in cazul unei angajate a unei clinici private, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ceilalti medici retinuti sunt seful Sectiei de Chirurgie Plastica a Spitalului de Arsi, Nicolae Antohi, Aurelia Isac, Florica Gusa, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costica Ghita Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vatamanescu si Elena Cristina Isac.
Toti cei zece retinuti vor fi prezentati, sambata, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventiva.
Potrivit anchetatorilor, medicii vizati in dosarul operatiilor estetice pretindeau mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar in cazul in care raportarilor acestora erau validate, CASMB deconta aproape 5.000 de lei pe operatie.
Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalui Bucuresti (PTB) spun ca pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau suspectii, medici angajati ai Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, in baza unor anunturi postate pe internet sau la recomandarea altor pacienti care au efectuat operatii similare.
Suspectii, medici in specialitatea chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, ofereau consultatii pacientilor care doreau efectuarea unor operatii estetice, atat in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, cat si in cadrul unor clinici private, sustin anchetatorii.
“In discutiile purtate, suspectii le comunicau pacientilor ca pot opta pentru efectuarea interventiei in spitalul public sau intr-o clinica privata, prezentandu-le avantajele financiare (un pret mai mic) de care ar fi beneficiat in cazul in care interventia s-ar fi realizat intr-o unitate spitaliceasca publica. In situatiile in care pacientii optau pentru efectuarea interventiei in spital, astfel cum le indicau suspectii, se intocmea documentatia medicala in care erau mentionate un diagnostic si un tip de interventie medicala nereale”, mai arata PTB.
Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se intocmeau raportarile catre Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) si Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
“In cazul in care raportarile erau validate de catre CASMB si SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare interventie medicala. Pentru “serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea intr-un spital public in baza unui diagnostic fals, interventia chirurgicala propriu-zisa, folosirea frauduloasa a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mita sume cuprinse intre 450 euro si 3.400 euro, in functie de tipul interventiei, acestea fiind impartite intre membrii echipei operatorii (medicul principal de interventie, medicul secundar de interventie si medicul anestezist)”, mentioneaza anchetatorii.
In acest dosar, sunt urmarite penal 26 de persoane, pentru luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual. Cercetarile vizeaza 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri, o asistenta medicala si noua pacienti, a precizat PTB.
Anchetatorii au facut, vineri, perchezitii la Spitalul de Arsi si la 22 de adrese din Bucuresti, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *