Barroso si Van Rompuy: La G20 vom pleda pentru ramanerea Greciei in zona euro

Liderii UE nu vor excluderea Greciei

Dezbaterea asupra economiei globale si asupra cadrului pentru cresterea economica va fi o prioritate pe agenda summitului G20, care va avea loc in zilele de 18 si 19 iunie in Los Cabos, Mexic, potrivit unui comunicat al CE.
“In acest context, situatia din zona euro va constitui un important subiect de discutie la summitul G20 din acest an. Vom exprima determinarea Uniunii Europene de a furniza un raspuns global la criza datoriilor suverane: prin abordarea provocarilor din tarile vulnerabile; prin sprijinirea cresterii economice prin reforme structurale si prin masuri diferentiate de consolidare fiscala si care sa incurajeze cresterea in cadrul semestrului european; prin consolidarea mecanismelor de protectie financiare din zona euro; prin finantarea si recapitalizarea bancilor, precum si prin consolidarea guvernantei economice in zona euro”, au subliniat presedintii Barroso si Van Rompuy, inainte de summit.
“Vom reafirma fata de partenerii din G20 angajamentul de a proteja stabilitatea financiara a zonei euro si integritatea acesteia. Vom arata cu claritate si faptul ca dorim ca Grecia sa ramana in zona euro si sa isi respecte angajamentele. In sfarsit, ne vom informa partenerii cu privire la eforturile pe care le depunem pentru a ne consolida si aprofunda uniunea economica in scopul de a garanta compatibilitatea ei cu uniunea monetara”, au mai precizat cei doi.
Totodata, cei doi presedinti vor face apel la partenerii lor din G20 sa isi recunoasca propriile responsabilitati si sa dea un impuls puternic in directia reechilibrarii economiei mondiale. UE este convinsa ca Planul de actiune pentru crestere de la Los Cabos, care urmeaza sa fie adoptat de liderii G20, ar trebui sa reprezinte o combinatie echilibrata de consolidare fiscala si reforme structurale, intre care asumarea unor angajamente echilibrate de catre toti membrii G20, inclusiv SUA, Japonia si China, si ca acesta va constitui un cadru concret pentru ca toate tarile G20 sa isi reinnoiasca angajamentele in scopul stimularii cresterii economice mondiale.
Alte puncte importante pe agenda summitului G20 vor fi consolidarea arhitecturii financiare internationale si a sistemului financiar, reforma reglementarii financiare si promovarea incluziunii financiare. Cei doi presedinti vor reaminti faptul ca UE se afla pe calea cea buna in ceea ce priveste punerea in aplicare a tuturor reformelor financiare pana in 2013 si ca se asteapta ca si partenerii lor sa puna in aplicare aceste angajamente ale G20. Reforma pietelor financiare va trebui sa ramana o prioritate pe agenda G20, astfel incat sa fie onorate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *