Basescu: “Nu mai sunt un adept al utilizarii cianurii la Rosia Montana”

de Anca SIMINA Publicat la: 27.04.2014 13:59 Ultima actualizare: 27.04.2014 14:00

Dupa protestele de toamna trecuta, presedintele Traian Basescu s-a repliat in legatura cu proiectul de la Rosia Montana, anuntand astazi ca sustine in continuare exploatarea, dar “nu cu cianuri”.

Suporter declarat al exploatarii aurului de la Rosia Montana, presedintele Traian Basescu sustine ca nu mai este adeptul mineritului cu cianuri, invocand drept motiv al repozitionarii sale mitingurile din toamna trecuta impotriva contractului cu RMGC.
“Nu vreau sa se interpreteze ca mai sunt un adept al utilizarii tehnologiilor cu cianuri la Rosia Montana.? Am vazut reactia populatiei.si nu sunt unul care sa traiasca desprins. Dar mineritul se poate dezvolta ecologic”, a spus Basescu, la o dezbatere a Fundatiei “Miscarea Populara” la care a reluat tema redeschiderii minelor in Romania, cu argumentul ca “nu putem trai numai din servicii, numai in restaurante sau numai din Turism”.

Varianta sa alternativa ar fi utilizarea metodei brevetate de romanul Jack Goldstein a exploatarii cu tiosulfat de sodiu. “Avem un la Baia Mare un invenator care are o solutie cu sodiu, nu stiu cu ce, o solutie romaneasca”, a spus Basescu.
Metoda exploatarii cu tiosulfat de sodiu a fost prezentata de Jack Goldstein in octombrie si Comisiei speciale parlamentare. Intr-o sedinta de aproximativ doua ore, Goldstein a incercat sa sublinieze multiplele avantaje ale acestei tehnologii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *