Basescu, la bilantul MAI: “Viata politicienilor infractori e grea cand institutiile isi fac treaba”

de Anca SIMINA Publicat la: 08.04.2014 15:20 Ultima actualizare: 08.04.2014 16:21

Umar la umar cu premierul Victor Ponta, presedintele Traian Basescu a vorbit la bilantul pentru 2013 al Ministerului Afacerilor Interne despre “viata grea a politicienilor infractori atunci cand institutiile isi fac treaba”. Fara a face referiri concrete la dosarul “Duicu”, seful statului a acuzat existenta unor “pete de coruptie” in MAI, mai ales la nivelul Inspectoratelor Judetene de Politie, unde o parte dintre sefi sunt numiti cu “influenta organizatiilor politice locale”. “Este gresit si este marea vulnerabilitate si pentru Politie, si pentru Jandarmerie, si pentru DGIPI”, a spus Basescu, cerand ofiterilor pentru protectie interna “sa protejeze personalul MAI de coruptie”.

Prezent la bilantul Ministerului Afacerilor Interne alaturi de premierul Victor Ponta, presedintele Traian Basescu l-a intepat in mai multe randuri, in discursul sau, pe seful Guvernului. Fara a mentiona concret Dosarul “Duicu”, Basescu a descris modul de operare a liderului PSD Mehedinti care, potrivit procurorilor DNA, ar fi obtinut numirea sefului IPJ cu medierea lui Ponta, cerand DGA si DGIPI “protejarea personalului MAI de coruptie”.
In acest context, presedintele a comentat ca “si viata politicienilor infractori e grea atunci cand institutiile isi fac treaba”.

Influenta partidelor, “marea vulnerabilitate a Politiei”, dupa Basescu
La ultimul bilant al MAI in calitate de presedinte, Basescu a vorbit despre “elemente de coruptie” din Interne si a cerut “structurilor responsabile cu lupta impotriva coruptiei in institutie sa se activeze mult mai puternic”.
Mai exact, presedintele a indicat numirile cu sustinere politica la sefia Inspectoratelor Judetene de Politie. “Multi din conducerile inspectoratelor sunt oameni de toata isprava. Din pacate, niciun Guvern in ultimii 20 de ani nu a fost interesat sa depolitizeze complet conducerea inspectoratelor judetene. Influenta organizatiilor politice locale a fost pentru unii determinanta in evolutia in cariera. Este gresit si este marea vulnerabilitate si pentru Politie si pentru Jandarmerie, si pentru DIGIPI”, a reclamat Basescu.
Presedintele a dat drept contraexemplu SRI, DIICOT, DNA, “niste Rolls Royce-uri” din punct de vedere al functionarii institutionale, care “n-au mai beneficiat de influenta politica, nu mai depind de telefonul de la partid si au inceput sa devina eficiente”.
“Dependenta politica va leaga de maini in activitate. Nu va puteti face misiunea, pentru ca va suna imediat politrucul caruia ii datorati avansarea”, a spus Traian Basescu.
Presedintele a cerut MAI sa devina mult mai vigilent la tentativele de spionaj extern, in contextul evolutiilor regionale din Ucraina si Rusia.
“Daca privim la o scurta istorie a defectiunilor din sistemul de securitate, in tarile baltice sau in Germania, acestea au avut loc in primul rand la nivelul ministerelor de Interne, nu la cele de Aparare. Datele pe care le detine acest minister sunt de interes pentru orice stat, mai ales pentru cele neprietene. Evolutiile regionale ne arata ca structurile MAI – Politia de Frontiera, cele de informatii, Politia, trebuie sa-si ridice nivelul de vigilenta”, a declarat Basescu.
Ponta, “autoincriminare de trafic de influenta”
Inainte ca presedintele sa isi inceapa discursul, premierul a comentat,la randul sau, intr-o nota ironica aparitia numelui sau in dosarul “Duicu”.
“Am votat si in partid, si sper sa nu fie o autoincriminare de trafic …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *