Batalia pentru Interne. De ce sunt politicienii interesati de numirea la MAI

Numirea unui nou ministru, dupa demisia lui Petre Toba, a fost de natura sa agite apele pe scena politica. Principalele nemultumiri au venit de la PSD, partid care a sprijinit numirea si pastrarea lui Toba in functie, in perspectiva alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
In asteptarea numelui noului ministru de Interne, pe care premierul Dacian Ciolos urmeaza?sa i-l inainteze presedintelui Klaus Iohannis, liderii politici au avansat diferite explicatii despre demisia fostului titular al postului, Petre Toba.
Citeste si:?Ciolos cauta ministru de Interne. Care sunt numele vehiculate
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat ca Petre Toba este un bun profesionist si a sugerat ca s-a dorit inlaturarea sa de la conducerea MAI in perspectiva alegerilor parlamentare.
“Parca e un minister blestemat. Aici e ceva care nu e in regula. Banuiesc… Din cat mi-aduc aminte, s-au stabilit alegerile pe 11 decembrie. Mi?nisterul de Interne are un rol important. E important, numai daca cineva vrea sa faca ca acest minister sa aiba un rol crucial, atunci face aceasta schimbare. Daca cineva vrea sa-l faca crucial, atunci are nevoie de un om 100% al lui”, au fost argumentele lui Liviu Dragnea.
Citeste si:?Din culisele DIPI. Politia politica de la Ministerul de Interne
La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (ALDE), a declarat ca nu ar fi o surpriza prea mare o numire politica la Mi?nisterul Afacerilor Interne, deoarece actualul Guvern dovedeste ca este mai putin tehnocrat si mai mult politic. In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a spus ca nu crede ca a existat o miza politica pentru inlaturarea lui Petre Toba de la MAI, dar sunt probleme reale la serviciul de informatii al ministerului, adaugand insa ca acuzatia din comunicatul DNA privind favorizarea infractorului este “subtire”.
Ministerul-cheie pentru ?politicieni
Iesirile la rampa ale politicienilor pe tema demisiei lui Petre Toba sunt semnificative pe doua planuri. In primul rand, declaratiile favorabile la adresa acestuia sunt o dovada a puternicelor legaturi politice pe care le are Toba, fapt care i-a permis sa supravietuiasca ani de zile la varful Ministerului Afacerilor Interne. In ianuarie 2009, Petre Toba a fost numit de premierul Emil Boc la conducerea Politiei Romane, la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar in noiembrie 2010 a fost eliberat din functie de Emil Boc, la solicitarea lui Traian Igas, ministrul Internelor in acea perioada.
In martie 2011, insa, Boc l-a numit secretar general adjunct al MAI. ?Petre Toba a revenit la conducerea Politiei Romane din mai 2012, fiind propus de ministrul de atunci al Internelor, Ioan Rus. Ca sef al Politiei Romane, Petre Toba a trecut prin patru ministri ai Internelor – Ioan Rus (PSD), Mircea Dusa (PSD), Radu Stroe (PNL) si Gabriel Oprea (UNPR). In noiembrie 2015 a devenit ministru de Interne in Guvernul Ciolos, avand inclusiv acceptul PSD, partid care s-a aratat preocupat de titularii a doua portofolii. A fost vorba de cel al Internelor, care organizeaza alegerile parlamentare, si de cel al Dezvoltarii Regionale (ocupat de Vasile Dancu), care gestioneaza fondurile pentru baronii locali.
Citeste si:?ANALIZĂ. Ministerul Penal de Interne?
Toata aceasta increngatura dovedeste cat de important este pentru partide titularul postului de la MAI in perspectiva alegerilor. Numai un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *