Bere facuta din paine. Ultima metoda pentru a combate risipa alimentara

Zeci de crutoane de paine cad intr-o cuva vasta din inox in fabrica de bere Wold Top, aflata in apropiere de Driffield, o localitate din comitatul englez Yorkshire. Proaspat produse, ele sunt aduse direct de la o fabrica de sandvisuri care foloseste doar partile moi ale feliilor de paine, renuntand la extremitatile acestora, care nu sunt apreciate de clienti. In trecut, aceste fragmente erau aruncate, insa astazi sunt transformate in bere.
“Inlocuim o parte din malt cu paine”, a explicat Alex Balchin, directorul fabricii de bere, care produce din 2016 acest sortiment special pentru Feedback, o asociatie care militeaza impotriva risipei alimentare.
Noul sortiment de bere, denumit “Toast ale”, a fost creat de Tristram Stuart, fondatorul Feedback. El s-a inspirat din activitatea producatorilor de bere din Bruxelles, creatorii “Brussels Beer Project”, care au lansat sortimentul “Babylone”.
“Ca babilonienii”
“Ei mi-au explicat ca vechii babilonieni au inventat berea pentru a folosi painea si semintele care, altfel, ar fi ramas neutilizate. Era obiectivul initial al berii” in urma cu mai multe mii de ani, a adaugat acest britanic de 40 de ani.
In prezent, “cantitati industriale de paine sunt aruncate in lume si asociatiile care ofera ajutor alimentar nu pot sa distribuie toata painea care le este oferita. In acelasi timp, exista acest avant pe care l-au luat pe plan mondial fabricile de bere artizanala”, a adaugat Tristram Stuart.
“Am vrut sa infiintez o companie care asociaza furnizori si fabricanti locali, ca si asociatii de caritate locale, pentru a face din “Toast ale” un proiect international ce transforma painea perfect comestibila intr-o bere inca si mai buna”, a explicat el.
Toate profiturile vor fi donate in beneficiul Feedback, iar semintele care raman in urma procedeului de fabricatie sunt reciclate si utilizate in alimentatia septelurilor.
Prima bere din gama “Toast” a fost produsa in timpul unei emisiuni a celebrului maestru bucatar britanic Jamie Oliver, care a si gustat-o si a descris-o prin sintagma “infloritor de minunata”.
In prezent, conceptul “Toast ale” include patru sortimente de bere (doua Lager, una Pale Ale si una India Pale Ale) si a castigat numeroase recompense. Parteneriate au fost incheiate cu diferse fabrici de bere care elaboreaza versiuni proprii, precum Wiper and True din Bristol, care a creat Bread Pudding, o bere aramie al carei gust reaminteste de celebra budinca englezeasca.
Reteta online
In Marea Britanie, 9,75 de tone de paine au fost deja utilizate pentru a produce peste 300.000 de litri de bere, vanduta cu preturi cuprinse 2,5 si 3 lire sterline pe sticla (2,80-3,40 euro), care se situeaza in media preturilor pentru berile artizanale.
Este o mic pas pozitiv pentru mediul inconjurator, insa mai este mult de facut pentru a reduce problema risipei alimentare: aproape jumatate (44%) din painea produsa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *