Bilantul DNA da frisoane demnitarilor corupti

Directia Nationala Anticoruptie a avut in 2015 cele mai mari rezultate de la infiintare: au fost trimisi in judecata 1.250 de demnitari si functionari, in 11.000 de dosare. Dintre cei trimisi in judecata, 500 au functii de conducere.
Printre inaltii demnitari trimisi in judecata de catre DNA s-au numarat un premier in functie (Victor Ponta), cinci ministri, 16 deputati si 5 senatori. Intr-o situatie similara s-au aflat anul trecut 100 de primari si o treime dintre presedintii de Consilii Judetene.
Prejudiciile in aceste dosare sunt de 431 milioane de euro, cat bugetul pe urmatorii trei ani alocat autostrazilor, a declarat Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef DNA, in deschiderea prezentarii rezultatelor institutiei pe anul 2015, care a avut loc ieri. Iar din dosarele in care s-au dat hotarari judecatoresti definitive sunt de recuperat alte 200 de milioane de euro.
Kovesi: a”Dosarele aflate in lucru ne arata ca NU am prins toti coruptii”
De remarcat faptul ca cele 11.000 de dosare au fost instrumentate? in 2015 de mai putin de 100 de procurori. a”Dosarele aflate in lucru ne arata ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore care pun in pericol buna functionare a societatii. Exista sectoare in domeniul achizitiilor publice in care coruptia este generalizata. De multe ori, atribuirea contractelor sau platile aferente contractelor sunt conditionate de primirea unor sume de bani mascate prin intelegeri frauduloase sau contracte fictive”, a precizat Laura Codruta Kovesi.
Cauze ale proliferarii coruptiei: eliberari conditionate fara recuperarea prejudiciulu
Procurorul-sef a mai afirmat ca in momentul de fata coruptia se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza romanii, iar una dintre principalele cauze ale proliferarii ei este eliberarea conditionata a celor deja condamnati, fara recuperarea prejudiciului si prin tertipuri legislative, precum publicarea pe banda rulanta de lucrari stiintifice din inchisoare.
a”Justitia depune un efort urias pentru investigarea si solutionarea cauzelor de coruptie, folosind resursele financiare ale societatii. Apoi, vedem de multe ori cum mecanismele si procedurile judiciare sunt interpretate si aplicate diferit. Unii condamnati nu executa integral pedeapsa aplicata de judecatori. Unii sunt eliberati conditionat fara a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Astfel de situatii duc treptat la pierderea autoritatii statului si la o lipsa grava de incredere in institutii”, a precizat Laura Codruta Kovesi.
Procurorul-sef al DNA a atras atentia ca, desi dispozitiile Codului Penal prevad ca eliberarea conditionata poate fi acordata numai daca s-a recuperat prejudiciul, practica judiciara este neunitara, motiv pentru care a solicitat promovarea unui recurs in interesul legii pentru ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa decida.
O alta cauza a proliferarii coruptiei e reprezentata de faptul ca?nu exista suficienta transparenta in domeniul achizitiilor publice.
a”Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta, se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru achizitii de aparatura medicala scumpa de la firme de apartament, in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti. Cat timp se poate decide discretionar ordinea efectuarii platilor, vor fi in continuare functionari care vor primi mita pentru a favoriza anumite firme”, a sustinut Laura Codruta Kovesi.
Alte rezultate cuprinse in bilant
Instantele au condamnat definitiv 970 de inculpati trimisi in judecata de DNA. Procentul de achitari a scazut de la 10% la 7,63%, iar in 2015, cauzele judecate definitiv in mai putin de un an au crescut cu peste 60%.
DNA a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internationale catre autoritatile judiciare straine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri in vederea recuperarii prejudiciilor, potrivit datelor prezentate de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Laura Codruta Kovesi a multumit cetatenilor Romaniei pentru sustinere si incredere inclusiv pentru mesajul a”Coruptia ucide!” transmis de manifestantii participanti la mitinguri anticoruptie. In sondaje, DNA este institutia care se bucura de cea mai mare incredere a romanilor (61%).
La sedinta de bilant a insti?tutiei anticoruptie au participat presedintele tarii, Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, seful SRI, Eduard Hellvig, alti demnitari. Cu aceasta ocazie, ministrul Justitiei a confirmat public ca o va propune pe Laura Codruta Kovesi pentru un nou mandat de trei ani la sefia DNA.
In plus, in alocutiunile lor, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, au sustinut, de asemenea, necesitatea recuperarii prejudiciilor provocate de infractiuni si limitarea eliberarilor conditionate pe lucrari stiintifice. a”Coruptii fac eforturi uriase pentru a disimula gravitatea faptelor, pentru a se erija in victime”, a precizat Livia Stanciu.
Tocmai de aceea, in acelasi cadru, premierul Dacian Ciolos a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *