BIOGRAFIE: Merkel, ocolita de uzura puterii, la al treilea mandat de cancelar

Foarte iubita de germani, aceasta conservatoare in varsta de 59 de ani, venita din fosta RDG, a fost numita, pe rand, “cancelarul de fier”, pentru apararea politicilor de austeritate, sau “Mutti” (Mama) deoarece ofera un sentiment de siguranta in furtuna europeana.
Dar pe strazile din Lisabona sau Madrid au inflorit portretele Angelei Merkel cu mustata de tip Hitler sau sloganuri precum “Merkel nazista, afara!”.
Multimea din Atena o acuza ca vrea sa ingenuncheze Grecia pentru a o spolia mai bine.
Cea care a fost desemnata “cea mai puternica femeie” de pe planeta pentru a saptea oara in cei opt ani de mandat de catre revista americana Forbes asigura ca Berlinul nu incearca sa exercite vreo forma de hegemonie asupra Uniunii Europene. Dar ca nu ne-am afla in acest punct daca toata lumea ar fi strans cureaua asa cum a facut prima economie a zonei euro.
Angela Dorothea, nascuta Kasner, in varsta de 59 de ani, mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, a fost un copil inzestrat pentru rusa si matematica, ce visa sa devina patinatoare artistica.
Ea este prima femeie care a condus Germania, prima de la britanica Margaret Thatcher care guverneaza o tara europeana mare.
La opt ani de la accederea ei la putere, gratie unei aliante intre conservatori si social-democrati, uzura nu pare sa o afecteze. Anduranta sa in timpul summiturilor europene de la Bruxelles, alaturi de pasiunea ei pentru opera, i-au adus numele de “Regina noptii”.
La conducerea unei coalitii cu liberalii (FDP) din 2009, ea beneficiaza in Germania de o popularitate fara precedent dupa razboi, de aproximativ 60 la suta opinii favorabile.
“Ea a devenit un fel de mama a natiunii”, apreciaza politologul Oskar Niedermayer. “Ea incarneaza numitorul comun al muritorilor (…) si apara interesele germane” in criza. “Toate acestea o fac sa para foarte calma si cu picioarele pe pamant, ceea ce oamenilor le place”.
Adversarii sai ii reproseaza o gestionare de la zi la zi, fara viziune politica. Angela Merkel se vrea pragmatica. Si nu se teme de virajele la 180 de grade, precum cel spectaculos privind energia nucleara.
In 2010, ea decidea sa prelungeasca durata activitatii centralelor. Dar dupa cateva luni, dupa catastrofa de la Fukushima din martie 2011, ea a anuntat renuntarea la energia nucleara pana in 2022.Biograful sau Gerd Langguth o prezinta ca “un sfinx” care a invatat din anii petrecuti in dictatura est-germana sa isi ascunda opiniile.
Nascuta la Hamburg (nord), ea a crescut in RDG comunista, unde tatal sau, pastor, s-a instalat pentru a predica.
Doctor in fizica, Angela Merkel, care a marturisit recent ca cea mai mare mare eroare a tineretii sale a fost sa se imbete cu lichior de cirese la varsta de 18 ani, si-a inceput cariera politica la caderea Zidului Berlinului. Ea nu a stiut insa nimic despre aceasta la momentul respectiv, deoarece in seara de 9 noiembrie 1989 era la sauna.
Ea devine adjunctul purtatorului de cuvant al primului (si ultimului) Guvern al RDG ales democratic. Remarcata de Helmut Kohl in 1990, “pustoaica”, asa cum o numea el, primeste doua portofolii de la “cancelarul Reunificarii”, Mediu si Femei.
Ea profita de un scandal de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *