Blaga, despre declaratiile lui Valcov la adresa sa: Probabil vrea sa scape, ca si altii de pedeapsa

de Valentina Postelnicu Publicat la: 22.05.2015 10:33 Ultima actualizare: 22.05.2015 10:34

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, dupa ce a fost intrebat despre aparitia numelui sau in dosarul de coruptie a lui Darius Valcov, ca acesta “probabil vrea sa scape, ca si altii de pedeapsa”, precizand ca nu fost implicat niciodata in atribuirea unui contract pentru firme.

“Nu i-am cerut domnului Valcov, asa cum am declarat si ieri, si nimanui, de altfel, in tara asta, sa acorde cuiva vreun contract, nici pentru firma Tehnologica nici pentru o alta firma. Niciodata. Nu aveam niciun motiv sa ii spun lucrurile astea. Domnul Valcov, cred ca initial, ca sa isi rezolve problemele fata de subordonati, probabil ca a facut astfel de declaratii acolo, dar repet, niciodata nu am fost implicat in atribuirea unui contract pentru firme, nu am fost la sediului partidului sa ii spun sa dea contracte formei Tehnologica. Probabil vrea sa scape, ca si altii de pedeapsa, sau o parte din pedeapsa”, a declarat Vasile Blaga, la sediul PNL, unde liberalii se intalnesc pentru a finaliza programul de guvernare si statutul, in perspectiva Consiliului National care va avea loc sambata la Pitesti.
Copresedintele PNL a explicat ca nici nu putea sa discute in 2009 cu Valcov despre contractari din 2010.

“Eu in 2009 am fost la Ministerul Dezvoltarii, si nici macar nu era pe Ministerul Dezvoltarii proiectul respectiv, ci pe Mediu”, a mai explicat Blaga.
Despre afirmatiile lui Theodor Berna, Vasile Blaga a spus ca acesta ar fi declarat ca a discutat cu “doi colegi din esalonul doi, domnul Liga si domnul Popescu”.
“Domnul Liga si domnul Popescu nu au venit niciodata la mine sa ma roage sau sa imi sugereze sa intervin in favoarea firmei Tehnologica”, a precizat Vasile Blaga, mentionand ca ” fiica sa nu il cunoaste pe Berna si nu s-a intalnit niciodata cu el”.
“Cum sa controlez firma asta? E firma domnului Berna, sau a cui o fi, cu vine o fi asociat”, a mai spus Blaga, precizand ca Theodor Berna nu era sponsor la partid.
Numele lui Vasile Blaga apare pomenit de martori si inculpati in dosarul de coruptie al lui Darius Valcov legat de o presupusa implicare a acestuia in legatura cu modul in care societatea lui Theodor Berna, Tehnologica Radion, ar fi castigat contracte, potrivit unor documente ale anchetatorilor.
Anchetatorii DNA redau in rechizitoriul prin care l-au deferit justitiei pe Darius Valcov modalitatile nelegale prin care societatea Tehnologica Radion a castigat o serie de contracte in defavoarea altor societatii participante la licitatii, desi acestea din urma indeplineau conditiile in vreme ce Tehnologica Radion, nu.
“Astfel, dupa parerea martorului, Tehnologica Radion in asociere cu Riloval SL Spania nu ar fi trebuit sa castige aceasta licitatie, avand un pret de oferta ridicat, clasandu-se pe locul 7 din 9 participanti, nu dispunea de specialisti si nici de experienta in domeniu. Sub acelasi aspect al atribuirii lucrarilor catre Tehnologica Radion, reprezentantul Biff International si participant la licitatiile pentru lucrarile Slatina, Scornicesti-Potcoava si Draganesti-Piatra Olt, a declarat ca Tehnologica Radion nu a indeplinit criteriile pentru a castiga cele trei licitatii si ca, dupa procedura licitatiilor si epuizarea cailor de atac in instanta, a discutat personal cu Darius Valcov in biroul acestuia care i-a spus ca nu va putea sa execute lucrarile, intrucat licitatiile trebuiau castigate de “Tehnologica Radion., firma care este controlata de domnul Vasile Blaga, prin fiica acestuia”.”, se arata in documentul citat.
Potrivit sursei citate, in perioada de solutionare a contestatiilor depuse de ceilalti participanti la licitatii, martorul Theodor Berna s-a intalnit cu Darius Valcov la sediul Tehnologica Radion, cu prilejul acestei intalniri inculpatul asigurandu-l ca “nu sunt motive de ingrijorare, contestatiile urmand a fi solutionate in favoarea sa”.
In continuare anchetatorii DNA prezinta sustinerile martorilor si inculpatilor din accest dosar cu privire la o pretinsa interventie a lui Vasile Blaga in modalitatea de castigare a licitatiilor de societatea Tehnologica Radion.
“….(faptul ca) atribuirea lucrarilor catre Tehnologica Radion a fost determinata de interventia lui Vasile Blaga a fost confirmata de insusi inculpatul Darius Valcov si de inculpatul Florin Minel Prina”, se arata in rechizitoriu.
Astfel, Darius Valcov le-ar fi declarat anchetatorilor ca in anul 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal iar acesta i-a spus, confidential, ca stie ca in Olt se va licita pentru niste lucrari de reabilitare a retelelor de apa si canalizare, transmitandu-i, fara echivoc, ca alocarea in viitor a fondurilor pentru unele lucrari la Primaria Slatina se va face sub conditia ca Tehnologica Radion sa castige licitatiile.
Prin urmare, spun procurorii, inculpatul trebuia sa intervina pentru anularea licitatiilor, scopul urmarit fiind acela ca Tehnologica Radion, prin reprezentantul sau, Theodor Berna, sa castige toate cele trei licitatii.
“In justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, Darius Valcov a aratat ca avea cunostinta ca Theodor Berna a fost consilier personal al presedintelui Romaniei, ca Tehnologica Radion era condusa “din umbra” de catre greii PDL de la acea vreme, “printre care se afla si domnul Vasile Blaga””, se mai spune in documentul anchetatorilor.
Totodata, se arata in rechizitoriu, cu prilejul testarii poligraf la intrebarea “Minti atunci cand sustii ca Vasile Blaga este cel care te-a pus in legatura cu Theordor Berna?”, Darius Valcov a raspuns “Nu”, iar raspunsul sau nu a provocat modificari specifice comportamentului simulat.
In contextul intalnirii din 2009, Darius Valcov a primit de la Vasile Blaga numarul de telefon al lui Berna, liderul PDL spunandu-i sa-l contacteze ca este asteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna si s-a intalnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion, unde s-au purtat discutii despre posibilitatile tehnice si financiare ale societatii, martorul lasandu-l sa inteleaga ca stie “cine este si din partea cui vine”, se mai spune in rechizitoriu.
In perioada 2009 – 2010, in cadrul unor intalniri regulate cu Vasile Blaga, atat la partid, cat si in Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate si cu ocazia inaugurarii unora dintre ele, acesta s-ar fi interesat permanent de Tehnologica Radion.
Inculpatul a declarat ca, despre solicitarea lui Vasile Blaga de a sprijini castigarea licitatiilor, i-a relatat si administratorului public de la acea data, Florin Minel Prina, aspect confirmat de acesta din urma.
Astfel, Prina a declarat atat cu prilejul audierii, cat si cu prilejul confruntarii cu inculpatul Darius Valcov, ca in anul 2009 acesta i-a spus ca Theodor Berna este reprezentantul lui Vasile Blaga si ca trebuie sa ajute Tehnologica Radion sa castige licitatiile la Compania de Apa Olt, se mai arata in documentul citat.
Anchetatorii arata ca astfel “rezulta acceptarea de catre inculpatul Darius Valcov a propunerii de a-si exercita influenta reala – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina si de presedinte al organizatiei PDL Olt – pe langa membrii comisiei de licitatie din cadrul autoritatii contractante Compania de Apa Olt, respectiv pe langa persoanele din cadrul Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor in legatura cu respingerea contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, exercitarea influentei fiind justificata de conditionarea de catre Vasile Blaga – secretar general al PDL si ministru in functie in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale la data respectiva – a atribuirii fondurilor pentru Primaria Slatina, in schimbul sprijinirii Stehnologica Radion sa castige licitatiile pentru reabilitarea si extinderea lucrarilor retelelor de apa si canalizare”.
Darius Valcov, aflat in arest preventiv, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupa de acesta, de primar, senator si ministru.
In acelasi dosar, procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani.
Omul de afaceri Lucian Petrut Susala va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
De asemenea, Petre Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *