Bloomberg despre Romania: Cea mai rapida crestere economica din UE nu i-a facut mai bogati pe romani

Cea mai rapida crestere economica din UE nu i-a facut mai bogati pe romani, sustine Bloomberg. “Beneficiile vietii in economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana ar putea sa nu mai dureze prea mult pentru romani. In pofida faptului ca Guvernul a marit intr-un mod extravagant salariile din sectorul public si a redus impozitele, bogatia tarii balcanice – calculata dupa activele nete ale cetatenilor ca parte din venitul disponibil – ramane la fel ca acum cinci ani”, arata Bloomberg.

“Pentru unii (n.n.- dintre romani), castigurile acopera doar cheltuielile esentiale de zi cu zi, inclusiv alimente si haine – lucru de inteles intr-o tara a carei conditii de viata se afla printre cele mai grele din UE (…) Putini romani isi investesc profitul in active pe termen lung, cum ar fi apartamentele” mai arata sursa citata.
Contactat de Bloomberg, Florian Libocor – economistul-sef al BRD Groupe Societe Generale SA din Bucuresti – a declarat ca oamenii se comporta ca si cum facilitatile acordate de guvern vor continua pe termen nelimitat. “Cetatenii nu au acumulat avere in ultimii ani. Si-au crescut gradul de indatorare pe baza asteptarilor pozitive. Multi oameni nu au asteptat nici macar sa vada daca promisiunile se materializeaza si au consumat mai mult, dar au acumulat si alte datorii. La un moment dat, o corectie este inevitabila”, a spus Libocor.
“UE estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 4,4% in 2018 dupa ce in 2017 a depasit cresterile celorlalte tari din blocul comunitar. Dar apar primele semne ale unei presiuni asupra cetatenilor: inflatia s-a apropiat de 4% in decembrie, iar banca centrala a inceput deja sa majoreze ratele dobanzilor, care fusesera blocate la un nivel minim record incepand cu anul 2015. S-ar putea sa fie deja prea tarziu sa economiseasca suficienti bani pentru a amortiza o eventuala lovitura”, mai arata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *