BNR a respins constituirea Becali Bank

BNR a respins constituirea Becali Bank

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a respins, in sedinta din 24 iulie, cererea de constituire a Becali Bank, institutia de credit pe care dorea sa o infiinteze omul de afaceri George Becali, finantatorul echipei de fotbal Steaua, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Pana la transmiterea stirii, Becali nu a putut fi contactat.

Potrivit regulamentului de autorizare a institutiilor de credit, la constituirea unei banci, BNR analizeaza provenienta fondurilor cu care intentioneaza sa participe la capital, precum si transparenta
sursei acestor fonduri, soliditatea situatiei financiare a actionarului, sau capacitatea actionarului de a sustine financiar institutia de credit, daca este nevoie.

De asemenea, sunt avute in vedere asocierea anterioara in activitati bancare si alte activitati comerciale, integritatea si reputatia actionarului in comunitatea de afaceri si participatiile calificate detinute de actionar in alte entitati.

In plus, sumele destinate participatiei la capitalul social al bancii trebuie sa provina din surse proprii si sa nu reprezinte sume imprumutate ori puse la dispozitie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica, cu exceptia sumelor puse la dispozitie unei filiale de catre societatea-mama, din sursele proprii ale acesteia.

“Persoanele fizice care au calitatea de actionar semnificativ trebuie sa dispuna de venituri personale care sa aiba caracter de continuitate, neafectate indeplinirii obligatiilor lor patrimoniale si
care, prin nivelul lor anual, sa justifice in mod corespunzator provenienta fondurilor destinate participatiei la capitalul social al bancii”, se mai spune in regulament.

Banca centrala poate respinge cererea de constituire si autorizare daca actionarii persoane fizice au facut in ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au incheiat cu sanctiuni sau interdictii, ori fac in prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.

Cererea de constituire este respinsa si daca nu se poate stabili provenienta fondurilor ce vor fi utilizate pentru obtinerea participatiei la capitalul social al bancii sau justificarea prezentata nu este suficienta pentru a determina daca sunt indeplinite cerintele prevazute de lege.

Regulamentul permite bancii centrale sa nu aprobe constituirea unei banci si daca informatiile disponibile referitoare la activitatea persoanelor, la tranzactiile desfasurate de acestea, ori la influenta de orice natura – politica, economica, familiala, personala – la care sunt supuse acestea conduc la concluzia ca exista posibilitatea ca banca sa nu isi desfasoare activitatea in conformitate cu prevederile legii si cu cerintele unei practici bancare prudente si sanatoase.

Omul de afaceri George Becali a declarat, la finele lunii martie, ca ar fi depus documentatia la BNR, iar banca va avea un capital social de 30 de milioane de euro. Becali a propus-o pe Gabriela Tudor in pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie a bancii, iar pe Anca Soricut in functia de director executiv. Pentru pozitia de vicepresedinte executiv a fost propus Adrian Grigoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *