Bomba alegerilor, amorsata de senatorii juristi: incompatibilii, liberi sa candideze

a”Un proiect de lege care se plimba prin Parlament de un an si jumatate poate arunca in aer campania electorala pentru locale. Toti alesii (locali sau parlamentari) care acum au interdictie sa candideze (in urma definitivarii in instanta a unor dosare de conflict de interese si incompatibilitate ale ANI) vor primi verde sa-si depuna candidaturile daca acest proiect va fi adoptat. Pentru a intra in vigoare, documentul mai are de bifat doar votul final pozitiv in plenul Senatului”.?
Asa suna inceputul unui articol publicat de Romania Libera pe 28 martie a.c. Marti, 26 aprilie, proiectul de lege a fost votat favorabil de catre majoritatea membrilor Comisiei Juridice a Senatului Romaniei. Surpriza, insa, proiectul de lege nu este cel initiat de senatoarea Cristiana Anghel, cel despre care Romania libera a scris acum aproape o luna. Ci unul aproape identic, care duce la aceleasi efecte, dar depus de catre deputati de la PSD, UDMR si UNPR.
Tonul, dat de Cristiana Anghel
Proiectul legislativ a fost depus in Parlament de catre senatoarea Cristiana Anghel in septembrie 2014 si vizeaza modificarea alineatului 2 al articolului 25 din Legea 176/2010 (legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate – ANI). Conform formei actuale a actului normativ, orice persoana care a ocupat o functie publica, dar are un verdict definitiv in instanta de conflict de interese sau incompatibilitate, nu mai poate ocupa alta functie publica (cu exceptia celor electorale) timp de trei ani. De asemenea, Legea 176 prevede ca, “daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatuluia”.
Modificarea pe care senatoarea Cristiana Anghel o vrea introdusa in lege suna astfel: “Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie care a generat starea de incompatibilitate ori existenta conflictului de interese, pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatuluia”.
Diferenta, asadar, este ca in le?ge s-ar introduce formula?rea (referitoare la “aceeasi functiea”) “care a generat starea de incompatibilitate ori existenta conflictului de interesea”.
Bomba, preluata de deputati UNPR, PSD si UDMR
Acest proiect de lege, insa, al senatoarei Anghel, nu s-a discutat in sedinta Comisiei Juridice de marti, 26 aprilie a.c. A fost, insa, discutat un proiect aproape identic, depus in Parlament in octombrie 2014 si aprobat tacit de catre Camera Deputatilor. Printre altii, initiatori au fost Daniel Florea (deputat PSD) si Eugen Nicolicea (deputat UNPR), dar si deputatii UDMR Kerekes Karoly si Marton Arpad-Francisc. Practic, acesti deputati cer acelasi lucru ca senatoarea Anghel: daca un ales a fost declarat definitiv incompatibil, sa piarda numai functia in care a fost declarat incompatibil. Adica, un primar incompatibil poate candida la o functie de parlamentar iar un parlamentar incompatibil poate candida la o functie de ales local.
ANI, ignorata in Comisia Juridica
Dupa ce RL a scris de intentia senatorilor de a detona aceasta bomba inainte de alegerile locale, senatorii juristi au amanat fara termen initiativa legislativa a Cristianei Anghel, dar au luat-o in discutie pe cea a deputatilor PSD, UDMR si UNPR. Pe care au si avizat-o favorabil in sedinta din 26 aprilie a.c. Sefa departamentului juridic de la ANI, Ioana Lazar, prezenta la sedinta Comisiei Juridice a Senatului, a fost sfidata de senatori. Lazar a scris pe Facebook ce s-a intamplat in comisie: “Astazi la Comisia Juridica din cadrul Senatului a fost votata modificarea art.25 alin.2 privind sintagma mult dezbatuta de-a lungul anilor si subiect al unor dezbateri politice ample. Practic aceasta modificare va permite categoriilor de functii alese “rotirea” pe functii chiar si atunci cand exista incompatibilitati ramase definitive prin decizii ale instantelor de judecata. Inclusiv cei cu averi nejustificate dovedite vor putea fi alesi in alte functii elective. Am explicat in cadrul comisiei problemele care sunt generate din perspectiva aplicarii legii , al angajamentelor asumate de Romania prin MCV si nu in ultimul rand faptul ca exista o decizie a Curtii Constiutionale care valideaza aceasta prevedere legala asa cum este aplicata acum. Din pacate nici macar aceste argumente nu au convins membrii comisiei. Raportul va fi trimis la plen pentru vot.”
Chelaru de la PSD a jucat dur cu ANI si MJ
Contactat de RL, senatorul PSD Ioan Chelaru a confirmat informatiile, dar nu a oferit amanunte suplimentare. Din informatiile noastre, numai presedintele comisiei, senatorul PNL Catalin Boboc, si un coleg de partid al acestuia, au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *