Braconierii turci au prins gustul calcanului romanesc

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Aproape ca nu trece saptamana fara ca politistii de frontiera romani sa nu depisteze o nava straina care braconeaza in apele teritoriale. Cand spunem straina ne referim in special la pescadoarele turcesti, implicate in toate cazurile depistate in acest an. De fapt, turcii au o traditie in ceea ce priveste braconajul pe teritoriul Romaniei. Anii trecuti, pentru oprirea si capturarea navelor straine s-au dus adevarate razboaie, fiind folosita din plin munitia de razboi.
Capturati la miezul noptii
Cel mai recent caz a avut loc in data de 21 mai, in jurul orei 00.10. In baza informatiilor obtinute de lucratorii SCOMAR, nava MAI 0201 din cadrul Grupului de Nave Constanta, aflata in misiune de supraveghere si patrulare pe Marea Neagra, a identificat, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanta, o ambarcatiune suspecta de activitati de pescuit ilegal in Zona Economica Exclusiva a Romaniei. Ambarcatiunea s-a dovedit a fi un pescador turcesc, cu sapte cetateni turci la bord, avand inscriptie pe bordaj RIV RIV. Spre deosebire de alte ocazii, lucrurile au decurs fara complicatii. „Comandantul barcii s-a supus somatiilor legale initiate de nava Garzii de Coasta, permitand politistilor de frontiera sa urce la bord pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum si aproximativ 100 bucati de calcan”, au precizat reprezentantii Politiei de Frontiera. Dupa ce au escortat pescadorul in Portul Constanta, politistii de frontiera constanteni au demarat efectuarea cercetarilor specifice in colaborare cu reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura si ai Capitaniei Constanta. Politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro, si 20 de plase de pescuit in lungime totala de 1.200 metri, in valoare de 4.000 lei. Intreaga cantitate de peste (233 kilograme calcan), in valoare totala de 7.075 lei, a fost predata unei societati comerciale de profil, conform procedurilor legale. Autoritatile romane au constatat ca echipajul ambarcatiunii, format din sapte cetateni turci cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani, ?nu detinea documente legale care sa le permita conducerea unei nave sau ambarcatiuni.
Au ajuns dupa gratii
In cauza a fost intocmita lucrare penala pentru savarsirea infractiunilor de „fals privind identitatea”, „pescuit comercial fara licenta sau autorizatie de pescuit”, „pescuit in perioada de prohibitie” (daca pana anul trecut perioada de prohibitie era intre 1 aprilie si 31 mai, de anul acesta este prelungita cu o luna, deci intre 1 aprilie si 30 iunie), „transportul pestelui fara documente legale” si „folosirea de catre persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, precum si pentru ,,conducerea unei nave sau ambarcatiuni de catre o persoana ce nu detine brevet sau certificat de capacitate corespunzator”, „incredintarea cu stiinta a conducerii navei unei persoane fara brevet” si „punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta”. Doi dintre marinarii turci, A.D., in varsta de 59 de ani, si I.T., de 38 de ani, comandantul si secundul pescadorului, au fost retinuti in data de 22.05.2016, pentru 24 de …

spot_imgspot_img