Galatiul, vulnerabil la inundatii din lipsa fondurilor pentru lucrari funciare

0
1

Starea tehnica a infrastructurii de prevenire a inundatiilor preocupa autoritatile doar ?atunci cand este prea tarziu sa se mai faca ceva si viiturile distrug localitati si terenuri agricole. La doi ani si jumatate dupa inundatiile din septembrie 2013, cand 39 de localitati galatene au fost maturate de viituri si situatia din localitatile sinistrate a devenit o problema nationala, multe dintre investitiile in lucrari de imbunatatiri funciare au fost sistate sau amanate din lipsa fondurilor si exista pericolul ca mai multe zone din judet sa devina din nou vulnerabile la viituri.?
Potrivit unui raport prezentat recent de directorul Filialei Teritoriale de Imbunatatiri Funciare Moldova Sud, Petru Barceanu, sistarea investitiilor si nerealizarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului cu scopul de regula?rizare a scurgerilor pe versantii din bazinul hidrografic Chineja, din estul judetului, au condus la colmatarea excesiva a unei bune parti din complexul de evacuare a apei format din polderul Foltesti, canalul de aductiune Chineja si Lacul Brates. Acest complex de lucrari a devenit vulnerabil si nu mai poate proteja incinta indiguita a Luncii Prutului Inferior, cu o suprafata de 24.000 ha, precum si localitatile rive?rane Foltesti, Stoicani, Frumusita, Tulucesti si Sivita. Nerealizarea lucrarilor de investitii in aceasta zona va determina inundarea a circa 6.000 ha de terenuri a?gricole, afectarea a zece societati agri?cole si a aproximativ o suta de locuinte cu anexe gospodaresti, eventualele viituri afectand si calea ferata si drumurile din zona.
“Aceste lucrari sunt de interes general, iar costul executarii lor este enorm (20.323.280 lei) in comparatie cu bugetul anual total, la nivel de tara al ANIF. Fara implicarea autoritatilor judetene, aceste lucrari nu se pot executa, existand pericol permanent al inundarii unor suprafete apreciabile din incintele indiguite de pe raul Prut”, se spune in raportul mentionat.
Din cauza constrangerilor bugetare, in ultimii ani s-a executat un minim de lucrari, fiind necesare fonduri suplimentare pentru …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here