BREAKING NEWS: “Revolutia fiscala”, in sedinta de astazi a Guvernului. Modificarile Codului fiscal, contestate in strada. UPDATE

UPDATE: Ordonanta de Guvern a fost adoptata, anunta Romania TV
UPDATE:?Guvernul a prezentat miercuri proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Proiectul de OUG se afla pe agenda sedintei de miercuri. “OUG mult discutata care contine modificarile Codului Fiscal incluse in programul de guvernare aduce importante beneficii pentru cetateni si firme care activeaza azi in Romania”, a declarat ministrul de Finante Ionut Misa, la inceputul sedintei de Guvern.
Modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Ce prevede PROIECTUL GUVERNULUI. Misa: OUG aduce beneficii pentru cetateni si firme

UPDATE:?Guvernul amana aprobarea HG care majoreaza salariul minim. “Mai avem de luat avizul Consiliului Economic Social, dar nu sunt nici un fel de probleme”, a anuntat ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu.
Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2018, amanata. Ministrul Muncii: Mai avem de luat avizul CES, dar nu sunt probleme

UPDATE:?Guvernul va discuta miercuri o ordonanta de urgenta referitoare la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei si a pensiei minim garantate la 640 de lei incepand cu 1 iulie 2018, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.Ministrul Muncii anunta majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei si majorarea indemnizatiei minime de crestere a copilului
UPDATE: Sedinta de Guvern in care urmeaza sa fie adoptata OUG privind Codul Fiscal a inceput, miercuri, cu o intarziere de 30 de minute, in timp ce, in Piata Victoriei, aproximativ 200 de persoane protesteaza fata de masurile care vor fi introduse astfel, in principal fata de transferul platii contributiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, miercuri, la inceputul sedintei din Guvern, ca este “o inflamare excesiva” a opiniei publice, el sustinand ca masurile privind externalizarea profitului “au inflamat niste multinationale”.
Mihai Tudose: “Masurile privind externalizarea profitului au inflamat niste multinationale”
UPDATE Sedinta de Guvern anuntata initial pentru ora 15.00 a fost devansata pentru ora 13.00, potrivit site-ului Guvernului. Principalele masuri cuprinse in Ordonanta de Urgenta care ar urma sa fie adoptata de Cabinetul Tudose sunt transferul contributiilor in sarcina angajatilor, scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10% si impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Anuntul privind adoptarea acestor masuri in sedinta de miercuri a Guvernului a fost facut de catre premierul Tudose marti. Initial, sedinta de Guvern in care urmau sa fie adoptate noile masuri fiscale era programata vinerea trecuta, dar a fost amanata pentru luni, in lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Social si Economic, luni avand loc o noua amanare.
Citeste si:?Cartel ALFA, apel catre membri si cetateni sa se alature protestului de azi din Piata Victoriei
“Marea revolutie fiscala” este contestata de sindicate si patronate, deopotriva, dar si de primari.
Principala masura contestata de catre sindicate este cea privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, in opinia acestora, la scaderea salariilor. Atat premierul Mihai Tudose, cat si liderul PSD, Liviu Dragnea, au sustinut ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotriva, “este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea”.
Dragnea a spus ca “niciun om de afaceri normal la cap si de buna-credinta nu isi va permite sa se foloseasca de aceasta modificare pentru a scadea salariul angajatului”, in timp ce premierul a criticat si ironizat sindicatele, sustinand ca sunt de neinteles si ca “au ajuns la o logica stramba plecand de la premisa ca “inchidem tara si n-o sa mai munceasca nici albinele”.
“Se poate aplica Legea salarizarii fara niciun fel de probleme. In momentul in care a fost gandit transferul contributiilor ca masura in programul de guvernare a fost luat in calcul tot ansamblul masurilor fiscale si nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizarii”, a sustinut, la randul lui, ministrul Finantelor, Ionut Misa.
Calculeaza-ti salariul net de la 1 ianuarie 2018. Cum explica PSD MODIFICAREA Codului Fiscal. FOTO
Mai mult, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca angajatorii care nu platesc contributiile angajatilor dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta privind transferul acestor contributii in sarcina salariatilor se vor face vinovati de infractiune, acest lucru urmand sa fieprevazut in ordonanta care urmeaza sa fie adoptata de Guvern sau intr-o lege ulterioara.
La randul lor, primarii se opun reducerii impozitului pe venit, care va genera scaderea semnificativa a incasarilor la buget. Solutia gasita de Guvern a fost acordarea unor compensari de la bugetul de stat pentru anul 2018. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, spunea ca, odata cu scaderea impozitului pe venit, Aradul va pierde 8 milioane de euro anual chiar si dupa compensarea de la Guvern.
Saptamana trecuta, presedintele Iohannis a criticat dur Guvernul pentru masurile fiscale anuntate, afirmand ca se vor transforma intr-o bulversare fiscala si ca “vor baga Romania intr-o aventura economica si fiscala cu final trist”. Luni, seful statului a reluat criticile, spunand ca tot ceea ce a vazut in ultimele zile ii confirma ca a avut dreptate atunci cand a afirmat ca este “o topaiala fiscala”, el spunand ca este total inoportun ca data de implementare a acestor masuri fiscale sa fie 1 ianuarie 2018 si ca “minim, minimorum” s-ar impune o amanare semnificativa si un studiu foarte bine fundamentat. Seful statului a mai spus ca nu a mai avut discutii cu premierul Mihai Tudose, dar ca faptul ca toata lumea este impotriva acestor modificari fiscale ar trebui sa dea de gandit oricui: “Nu am mai discutat cu premierul, dar am vazut cu totii ca, in afara de initiatori, toata lumea este impotriva acestor modificari. Ced ca trebuie sa dea de gandit oricui care doreste sa faca modificari atat de ample si vede ca nu vrea nimeni sa mearga pe aceeasi linie”.
Care sunt principalele schimbari
Printre masurile anuntate se numara reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobanzi, activitati agricole, introducerea unei “contributii asiguratorii pentru munca” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.
O alta masura se refera la majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala: de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere; de la la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei – limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv. Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.
Totodata, Guvernul are in vedere majorarea numarului microintreprinderilor care vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate, prin cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. In prezent, IMM-urile care realizeaza cifra de afaceri intre 500.000 de euro si 1 milion de euro platesc impozit de 16% pe profit.
Manifestatie impotriva modificarii Codului Fiscal, astazi, in Piata Victoriei; companiile, rugate sa le dea liber angajatilor prin rotatie
Pagina “Coruptia Ucide” a lansat un apel pentru organizarea unei manifestatii impotriva modificarii Codului fiscal, in Piata Victoriei, miercuri, incepand de la ora 11:00, in aceeasi zi in care Guvernul ar urma sa adopte prin OUG trecerea contributiilor de la angajator la angajat. De asemenea, organizatorii evenimentului intitulat “Opriti modificarea Codului fiscal!” fac apel la marile companii sa permita angajatilor sa isi ia liber prin rotatie pentru a participa la miting.
Miercuri, de la ora 15.00, va avea loc sedinta de Guvern in care ar urma sa fie adoptate, prin Ordonanta de Urgenta, modificarile Codului fiscal, inclusiv transferul contributiilor de la angajator la angajat.
“8 noiembrie este Miercurea Neagra pentru economia Romaniei. Pentru a carpi un buget pe care nu a fost in stare sa il gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil sa distruga economia libera a Romaniei. Modificarile Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intentioneaza sa le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanta de Urgenta), vor aduce haosul in planurile de afaceri si in salarizare. In acest fel, inconstienta guvernantilor distruge orice sansa pentru o economie predictibila si stabila in Romania”, scrie pe pagina evenimentului.
Orgaizatorii anunta ca miercuri, de la ora 11.00, oamenii se vor aduna in Piata Victoriei pentru a opri aceasta OUG toxica.
Liviu Dragnea a negat ca premierul s-ar fi opus pachetului fiscal. Mihai Tudose: Relatia cu Liviu Dragnea “este foarte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *