Bucurestenii, salarii cu 50% mai mari decat in Moldova in 2011

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Diferenta dintre salariile bucurestenilor si cele ale locuitorilor din orase aflate in alte regiuni de dezvoltare va fi din ce in ce mai mare. Astfel, daca in 2005 un sucevean, de exemplu, avea un salariu mediu net de 663 de lei, iar un bucurestean lua, in medie, 977 de lei, deci o diferenta de 344 lei, in 2011 diferenta va ajunge la 888 lei, adica un bucurestean va lua cu mai mult de 50% mai multi bani decat un sucevean, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Studiul CNP releva faptul ca in loc ca diferenta de dezvoltare, economica si sociala, dintre Capitala si celalte regiuni de dezvoltare sa scada, ea va fi din ce in ce mai mare.

Regiunea de Nord-Est, care este, statistic, cea mai saraca regiune din UE, in loc sa recupereze din handicapul fata de „locomotiva” economica reprezentata de Capitala, va fi din ce in ce mai slab dezvoltata. La capitolul PIB pe cap de locuitor, care indica valoarea bunurilor si serviciilor produse de fiecare persoana in parte, se observa ca regiunea de Nord-Est, care in 2005 avea un PIB/locuitor de 68,4% din media nationala va ajunge in 2011 sa aiba mai putin, respectiv 66,2% din media nationala, adica va pierde contactul cu „plutonul”.

Unii specialisti, romani si mai ales straini, au atras atentia ca aceasta problema este una foarte serioasa in dezvoltarea Romaniei in urmatorii ani, singura cale de reducere a diferentelor dintre regiuni fiind asimilarea fondurilor UE si atragerea de investitii straine, cumulate cu dezvoltarea infrastructurii locale. „In cazul regiunii de Nord-Est este evident ca infrastructura este foarte slaba. Si cea de cale ferata si cea rutiera. Fara o infrastructura buna nu poti face comert. Fara comert nu poti creste economic. In acelasi timp este vorba si despre faptul ca terenurile agricole de acolo nu sunt folosite pe cat ar trebui.

Pe termen lung diferentele dintre regiunile de dezvoltare se vor traduce prin fenomene ca migrarea populatiei din zonele sarace in cele mai bogate, printr-un nivel de trai evident scazut in orasele sarace si, este posibil, chiar prin conflicte sociale, alimentate tocmai de aceste diferente din ce in ce mai vizibile”, a declarat pentru Gandul Calin Georgescu, director executiv al Centrului National de Dezvoltare Durabila. El a adaugat ca administratia, atat cea locala cat si cea centrala, ar trebui sa incurajeze investitiile straine sau romanesti din care sa rezulte produse sau servicii cu o valoare adaugata mare, cum ar fi industria auto, de exemplu.

spot_imgspot_img