Bucurestiul, incremenit in proiecte: intarzieri de 72 de ani

Noul primar al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea, si-a inceput in forta mandatul. Ea a propus realizarea unei sali de sport, proiecte de infrastructura, arhitecturale si urbanistice, modernizarea parcului auto al RATB. Aceste proiecte nu sunt noi. Unele au fost anuntate dar niciodata incepute, iar altele consemneaza intarzieri uriase. Gabriela Firea si-a asumat finalizarea lor, a anuntat termene (pe unele le-a si modificat intre timp), fara sa vorbeasca despre un calendar al lucrarilor, posibili investitori, modul efectiv in care vor fi gestionate. Despre pedepsirea responsabililor pentru intarzierile deja existente, nici o vorba.
Construim cu 100 de metri pe an
Emblematic este Pasajul de la Piata Sudului, care blocheaza zilnic traficul din zona in care se construieste, transformandu-o intr-un cosmar pentru zeci de mii de bucuresteni. Desi trebuia terminat deja, noul primar a anuntat inca o devansare a termenului pentru finalizarea acestuia: 31 decembrie 2018. Amanarea implica insa si pierderea finantarii europene in valoare de 100 milioane de lei, ca urmare a depasirii termenului de executie.
Anterior, Gabriela Firea anun?tase finalizarea proiectului pentru data de 30 octombrie 2016, dar si faptul ca lucrarea este finalizata in proportie de 63%, pentru a reveni dupa trei zile cu precizari: procentul corect este de 53%.
Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014 si urmau sa dureze 18 luni, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei (din care 80% fonduri europene). Pasajul de la Piata Sudului, cu o lungime de 356 de metri, s-a impotmolit in obtinerea avizelor. El ar fi trebuit, potrivit caietului de sarcini, terminat in jurul datei de 1 decembrie 2015. Daca luam in considerare noul termen anuntat de Firea, constructia va fi terminata cu o intarziere de aproape trei ani (36 luni).
Arcul incurca socotelile
Gabriela Firea s-a contrazis si pe termenul de finalizare a lucrarilor de consolidare la Arcul de Triumf. Aflata intr-o vizita de lucru pe santier, noul primar a declarat: a”Aceasta lucrare e spre finalizare. 87% este realizata, atat in ce priveste consolidarea, cat si restaurarea. Mai sunt asteptati doi izolatori seismici zilele urmatoare si promisiunea ferma este ca pe 30 iunie sa se poata spune ca s-a incheiat”. Dupa depasirea termenului, Gabriela Firea a mai anuntat unul: 30 octombrie 2016. Primaria Capitalei, condusa de Sorin Oprescu, s-a angajat ca proiectul va fi finalizat in luna martie 2015, platind 30 milioane de lei din care finantarea nerambursabila este de 22 milioane de? lei. Banii europeni vor fi pierduti daca lucrarile nu sunt receptionate in acest an. Intarzierea la proiectul Arcul de Triumf:? un an si jumatate (18 luni).
18 luni in plus pentru ?zugravirea unui spital
Proiectul “Amenajarea circui?tului turistic pe lacurile Floreasca si Tei (si zona adiacenta lor)a” este realizat in proportie de 50%, iar termenul de finalizare a fost prelungit pana la data de 31 decembrie 2017, a anuntat edilul Capitalei. Potrivit caietului de sarcini intocmit de Primarie si consultat de “Romania liberaa”, durata proiectului era de? 28 luni de la data semnarii contractului de finantare, respectiv februarie 2013. Astfel, lucrarile trebuiau finalizate la 12.06.2015, dar se vor incheia cu o intarziere estimata in cel mai bun caz la doi ani si jumatate, adica 30 de luni. Dat fiind ca lacurile nu sunt amenajate, pare greu de inteles graba primariei conduse de Gabi Firea de a achizitiona barcute si hidrobiciclete.
Primarul a anuntat termenul pentru finalizarea “Lucrarilor la reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu””, pentru 1 noiembrie 2016. Contractul a fost semnat de fostul edil Sorin Oprescu la 7 iulie 2014. Cele doua parti admiteau ca data de finalizare a contractului 12 mai 2015, dar termenul a fost depasit. In final intarzierile vor fi de un an si jumatate.
Tot Gabriela Firea a anuntat un nou termen si in ceea ce priveste consolidarea, restaurarea si conservarea Observatorului Astronomic a”Vasile Urseanu”. Stadiul fizic al lucrarilor este de 85%, iar proiectul a fost prelungit pana la data de 30 septembrie 2016, cu riscul de a pierde finantarea la 1 ianuarie 2017. Acest proiect trebuia terminat deja in mai 2015. Observatorul va fi gata cu o intarziere minima de un an si jumatate (18 luni).
Sala din vis
“O sala polivalenta la cele mai inalte standarde, care sa fie destinata si sa gazduiasca cele mai diverse evenimente sportive, culturale sau educative, este necesara in Bucuresti si este o prioritate pentru mine”, a declarat Gabriela Firea in urma cu putine zile.
Aceeasi promisiune o facea fostul ei coleg de partid, Sorin Oprescu in ianuarie 2015: a”Asa cum v-am obisnuit? – vezi exemplul Arenei Nationale, care a necesitat un ritm rapid de lucru, pentru a putea gazdui Finala UEFA Europa League – vom intensifica munca in teren si in 2016 vom finaliza Sala Polivalenta”, a sustinut atunci fostul primar general. Eforturile au fost atat de intense incat Oprescu a fost saltat de DNA pentru luare de mita, iar Sala Polivalenta nu este nici macar la stadiu de proiect. Daca licitatia ar avea loc la finalul anului, construirea sa va dura cel putin 3 ani (acesta a fost timpul necesar pentru ridicarea Salii Polivalente din Cluj). Astfel, Sala Polivalenta din Bucuresti ar putea aparea in 2020, cu o intarziere de cinci ani.
Martie 2018 este fixat drept tinta de Gabriela Firea pentru finalizarea Pasajului Ciurel. Anuntul nu se bazeaza pe nici un fel de studiu sau analiza si pare hazardat, dat fiind ca stadiul lucrarilor este de 10%. In plus, lucrarile trebuiau finalizate in 2014, dar actiunea a fost blocata in instanta. Actualul primar nu a explicat cum va putea influenta decizia justitiei. Pasajul Ciurel ar putea fi deschis cu o intarziere de cel putin 4 ani.
In avantul primelor zile de mandat, Firea a anuntat ca? va rezolva urgent problema parcagiilor. Aceleasi dclaratii ?le-am auzit de la fostul primar al sec?torului 1, Andrei Chiliman in 2011. O chestiune pe care o bifam ca nerezolvata de 5 ani.
Idei vechi, neasumate
Metroul bucurestean este o culme a indolentei. Pentru prima oara linia de metrou – Gara de Nord – 1 Mai – Otopeni a fost mentionata ca prioritate in anul 2006. Atunci, Autoritatea contractanta Primaria Municipiului Bucuresti, Directia de Achizitii, Concesionari si Contracte anunta ca are nevoie de consultanta pentru acest proiect. a”Anuntul a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 10.03.2006″. Actualul ministru de Transporturilor, Dan Costescu, a anuntat ca cel mai devreme aceasta linie de metrou va fi terminata in 2021. Cu o intarziere de 15 ani. Ultimul termen anuntat pentru finalizarea metroului din Drumul Taberei este mijlocul anului 2017. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in martie 2011. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei – Eroilor 2 era inceputul anului 2016, sustinea Metrorex in 2013. In cel mai fericit caz linia Eroilor – Drumul Taberei va fi data in folosinta cu o intarzieiere de 18 luni.?
In a”Proiectul pentru Bucuresti” al Gabrielei Firea, metroul este mentionat de trei ori, fara termene, fara date concrete, fara asumari viitoare. a”Vom continua proiectul parcarilor de tip Park&Ride, amplasate la toate portile de intrare in oras, unde cei care fac naveta in Bucuresti sa-si poata lasa autoturismele pe timpul zilei, avand la dispozitie mijloace de transport in comun (ideal metroul)”. Doar la capatul liniei de metrou Bazilescu – Straulesti este prevazuta o astfel de parcare. Proiectul este deja intarziat cu minim 6 luni.???
Caprioarele mostenite de la Oprescu
Au existat o serie de proiecte pe care fostii edili si le-au asumat la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *