Bugetarii, inclusiv profesorii, primesc o majorare de doar 5%

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sedinta de guvern de la Palatul Victoria s-a terminat, „bugetul fiind aprobat din punctul de vedere al Guvernului”, dupa cum s-a exprimat premierul Emil Boc. Urmeaza sa continue discutiile cu partenerii sociali, pentru ca actualul proiect de buget sa fie finalizat si trimis in Parlament. Iata masurile anuntate de Guvern pentru sustinerea actualului buget si pentru diminuarea impactului crizei economice.

-Am adoptat din punctul de vedere al guvernului forma bugetului de stat pe 2009.
-Luni va fi discutat cu partenerii sociali si apoi trimis la Parlament.
– Am adoptat un set de masuri pentru sustinerea cresterii economice si limitarea efectelor crizei, cu o componenta eceonomica si una sociala.
-Alocarea a 20% din bugetul 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura, in transporturi, mediu, sanatatii, a reabilitarii termice si infrastructura care se refera la drumuri judetene, comunale, alimentari cu ape. Este principala masura care sustine cresterea economica.
-Achitarea datoriilor guvernamentale la restantele lasate de vechiu Guvern. Fara achitarea datoriilor economia se blocheaza. efortul este urias.
-Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare.
-Neimpozitarea profitului reinvestit.
-Posibilitatea compensarii TVA de recuperat cu cel de platit si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituirea sau dupa expirarea termenului de 45 de zile.
-Capitalizarea CEC si Eximbank. La CEC 250 de milioane de euro, pentru a constitui resurse financiare pentru sprijinirea IMM-urilor.
-Infiintarea fondului de contragarantare a creditelor ptr IMM-uri
-Continuarea si extinderea proogramului RABLA. Sunt acceptate si masinile vechi de 12 ani. Noua prima de casare va fi 3800 de lei.
-Vom institui in doua transe o pensie sociala minima de 350 lei. Toti cei care au venituri pana in 300 lei, incepand cu luna iunie vor primi diferenta pana la 300 lei, si de la 1 octombrie toti vor avea o pensie sociala de 350 lei. Este vorba de un ajutor social care se acorda persoanelor care au cele mai mici pensii din Romania.
-Compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari cu pensie mai mica de 600 lei. Aceste sume vin din taxa de viciu, fara a afecta bugetul Caselor de sanatate.
-Pentru veniturile din somaj tehnic, timp de trei luni de zile nu se platesc contributii la bugetul de stat. -Sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri.
-Suporataxarea produselor de lux si taxarea la nivel european a jocurilor de noroc.
In privinta bugetului, premierul a aratat:
-In anul 2009, salariile si pensiile se vor mari cu rata inflatiei, adica 5%, in doua transe cu 3% in aprilie si 2% in octombrie.
-Am limitat cheltuielile bugetare, am suspendat pe 2009 posturile restante din domeniul bugatar, anul acesta va avea loc o compensare cu timp liber a orelor suplimentare, si nu vom acorda prime.
-Vom face o reducere a cheltuililor de presonal d eaproximativ 20%, obiectivul Guvernului este de a strange cureaua intr-un an de criza.
-Vrem sa eliminam acele sporuri, prime, recompense, care impovareaza bugetul.
-La profesori, in afara de cele 5 procente obligatorii, totul va depinde de procesul de reforma din educatie, si in urma negocierilor pe care Ministrul Educatiei le va purta cu profesorii, e posibil sa se acorde unele sporuri pentru performanta in Educatie.

spot_imgspot_img