Reunificarea Ciprului va costa noua miliarde de euro

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Reunificarea insulei Cipru ar putea costa noua miliarde de euro, dintre care un miliard provenind de la donatori internationali, potrivit unui studiu dat publicitatii astazi la Nicosia, relateaza AFP.

Potrivit studiului, realizat de trei economisti ciprioti pentru Institutul de cercetari pentru pace, de la Oslo, cea mai mare parte din investitiile publice si private – 7,2 miliarde de euro – va fi alocata pentru construirea de locuinte, pentru renovari si pentru infrastructura: vor trebui legate soselele, retelele electrice si de comunicatii, separate in prezent de Linia Verde.

O mare parte din fondurile necesare vor proveni de la Grecia, Turcia, bancile cipriote si de la Banca Europeana de Investitii, dar restul depinde de „buna vointa comunitatii internationale”, potrivit studiului intitulat „Reconstructia Ciprului reunificat.

Cipru ar putea primi 600 de milioane de euro sub forma de imprumuturi nerambursabile din partea uniunii Europene. „Cipru are numeroase surse de finantare. Se afla in Zona euro si are o economie stabila. Chiar si contextul mondial actual, exista numeroase surse de finantare pentru o solutie”, a spus Fiona Mullen, coautor al studiului.

Autorii ofera si o estimare generala a compensatiilor care trebuie platite pentru proprietatile distruse, dar suma exacta depinde mult de un acord final. Aceasta chestiune complexa este discutata in prezent de presedintele cipriot grec Demetris Christofias si de liderul cipriot turc Mehmet Ali Talat, in cadrul negocierilor pentru reunificare lansate in septembrie 2008.

Potrivit studiului, reunificarea insulei mediteraneene va antrena o „crestere a Produsului National Brut (PNB) cu 3% in primii cinci ani, ceea ce va crea peste 33.000 de locuri de munca”.

Intr-un studiu din 2008, aceeasi autori estimau ca relatiile comerciale cu Turcia, in caz de pace, vor ajunge la 1,8 miliarde de euro pe an. Iar reunificarea va aduce 5.500 de euro fiecarei familii cipriote.

Ciprul este divizat din 1974, cand Turcia a invadat o treime din teritoriu, dupa o lovitura de stat, la Nicosia, a nationalistilor ciprioti-greci, sustinuti de Atena.

spot_imgspot_img