Capturarea urmasului lui Pablo Escobar

Capturarea urmasului lui Pablo Escobar

In dupa-amiaza zilei de marti, autoritatile braziliene au efectuat una dintre cele mai insemnate arestari ale anului. ?Regele? traficantilor de droguri, columbianul Juan Carlos Ramirez Abadia, in virsta de 44 de ani, a fost ridicat de catre fortele de ordine dintr-un apartament de lux din Aldeia da Serra, relateaza Reuters.
Guvernul Statelor Unite informeaza ca Ramirez Abadia, cunoscut si sub numele de ?Acadea?, a fost liderul cartelului Norte del Valle. Pe capul lui s-au pus nenumarate recompense. Pentru fiecare informatie legata de traficantul columbian, autoritatile americane ofereau sume de pina la 5 milioane de dolari. Cu toate ca Ramirez nu a fost chiar cea mai proeminenta figura a infractorilor columbieni, politia din Brazilia l-a descris ca fiind cel mai mare traficant de cocaina de la Pablo Escobar incoace.

?Acest delincvent a devenit noul Pablo Escobar al traficului international de droguri?, a declarat seful politiei, Jaber Saad. ?I-a luat locul lui Escobar si, mai mult, a folosit chiar si aceeasi retea ca fostul mafiot?, a adaugat Saad.

Ramirez se face vinovat de cel putin 15 crime pe teritoriul Statelor Unite si de inca alte 300 comandate pe teritoriul Columbiei. In martie 2004, o instanta din Washington a emis un rechizitoriu pe numele lui Ramirez, in care acesta era acuzat ca a transportat aproximativ 500 de tone de cocaina si 10 miliarde de dolari din Columbia catre Statele Unite, intre 1990 si 2004. Autoritatile au declarat ca reteaua vizata de razia de marti exporta cantitati enorme de cocaina si heroina in Europa si Statele Unite, iar banii urmau a fi spalati in Brazilia, Spania, Mexic si Uruguay, ajungind intr-un final sa intre fie in proprietati imobiliare, hoteluri si vile, fie in industrie si masini, destinate retelei.

Operatiunea efectuata de politie a fost sustinuta indeaproape de Agentia americana Antidrog si de agenti ai politiei din Spania si Uruguay. In apartamentul in care se afla Ramirez in momentul arestarii, autoritatile au gasit 544.000 de dolari, 150.000 de euro si 55.000 de reales (moneda chiliana). O alta descoperire impresionanta au fost cele 150 de telefoane mobile si o colectie de ceasuri extrem de valoroase. Investigatia asupra lui si a retelei sale a inceput acum trei ani, cind politia a descoperit ca se afla in Brazilia.

Pentru a putea trece neobservat, Ramirez a facut trei operatii estetice in ultimii doi ani. ?Regele? drogurilor a mai fost acuzat de Statele Unite in 1994 si 1996, dar guvernul columbian a refuzat cererile de extradare. Ramirez a stat inchis in Columbia, dar a reusit sa-si continue afacerile si din spatele gratiilor.

Guvernul american a declarat ca Ramirez Abadia a facut contrabanda cu tone de cocaina in Texas, California si New York pe la mijlocul anilor ?90, punind bazele unei retele mafiote ascunse in spatele unei companii farmaceutice columbiene. Ministrul columbian al apararii, Juan Manuel Santos, intr-un discurs tinut la Bogota, a apreciat arestarea: ?Mesajul cu adevarat important este acela ca, de cele mai multe or, cei mai bogati si cei influenti tot cad pina la urma?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *