Castiga dublu fata de Basescu!

Sa castigi dublu fata de presedintele tarii, sau salariul mediu pe economie la puterea a zecea, este visul oricarui muritor de rand. Pentru altii insa e realitate, si inca una care vine de la bugetul de stat. ?i nu ne referim aici la patronii de firme si la cifra lor de afaceri, ci la salariile pe care le incaseaza lunar doi angajati la stat din Prahova.

Potrivit declaratiilor de avere pe anul trecut, postate pe site-ul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Zinica Trandafirescu, director la Penitenciarul de Femei cu Regim Inchis Targsor, a castigat intr-un an, numai din salariu, suma exorbitanta de 153.694 lei, adica peste un miliard jumatate de lei vechi. La fel de multi bani, a incasat anul trecut pe statul de plata si Eduard Stasie, director la Penitenciarul cu Regim Inchis Ploiesti. La rubrica venit anul incasat din salarii din declaratia de avere a directorului de la Penitenciarul Ploiesti este mentionata suma de 151.268 lei. Cum reusesc directorii celor doua penitenciare din Prahova, sa castige lunar din salarii, aproape 130 de milioane lei vechi, ne-a explicat chiar directorul Penitenciarului Ploiesti, Eduard Stasie. “Trebuie sa tineti cont ca salariul de magistrat se ridica lunar la circa 62 de milioane lei vechi. La acesta se adauga doua sporuri, respectiv cel de conducere de 50%, si cel de pericol de 30%. Aici mai intra si banii pentru delegatii, salarii de merit si altele. Daca o sa faceti un calcul simplu, o sa vedeti ca suma cuvenita este corecta” ne-a declarat Stasie. Tot acesta a tinut sa ne lamureasca ca anul trecut, venitul total incasat din salarii a fost un pic mai mare si asta pentru ca atunci i s-a acordat salariul de merit, salariu, care potrivit acestuia, se acorda o singura data in activitate. “Acum, castig in medie 110 milioane lei vechi pe luna” a adaugat Stasie.

Terenuri, case, masini si spatii comerciale

Conform declaratiei de avere, Zinica Trandafirescu are o situatie materiala de invidiat. Sefa Penitenciarului de la Targsor are nu mai putin de trei terenuri agricole, unul la Puchenii Mari, altul in localitatea Albesti Paleologu, si unul la Aricestii Rahtivani. Suprafata terenurilor agricole detinute de Zinica Trandafirescu in cota parte cu sotul sau, Ionel Trandafirescu, adjunctul sefului IJP Prahova, totalizeaza aproape 50 de mii de metri patrati. In plus, in 2007, Zinica Trandafirescu a mai cumparat si 10 mii de metri patrati teren forestier in localitatea Gornet Cricov. Si la rubrica cladiri, declaratia de avere este completata in toate cele patru casute. Astfel, Zinica Trandafirescu detine, impreuna cu sotul sau, doua apartamente in Ploiesti, si o casa de vacanta la Maneciu Ungureni. Sotul acesteia, Ionel Trandafirescu are si el o casa de locuit la Puchenii Mari. La bunuri mobile, in aceeasi declaratie de avere nu se regaseste decat un Mercedes, an de fabricatie 1997. Eduard Stasie, directorul Penitenciarului din Ploiesti, nu sta la fel de bine la capitolul proprietati, precum colega sa Zinica Trandafirescu. Mai exact, acesta detine un teren intravilan de doar doua mii de metri patrati in localitatea Puchenii Mari. Tot la Puchenii Mari, Stasie are o casa si spatii comerciale, de pe urma carora obtine din inchiriere, circa 11 mii de lei noi pe an. Doar la capitolul automobile, Eduard Stasie sta un pic mai bine, cu un Renault Megane, an de fabricatie 2003.

Si ei au datorii

Desi se pot lauda cu venituri salariale mai mult decat consistente, si directorii celor doua penitenciare din Prahova au trecut pe la banci pentru a contracta un credit. Astfel, Zinica Trandafirescu are de rambursat la BRD 72 milioane lei vechi si 10 mii de euro, 4.800 de euro la BancPost si 20 de mii de lei noi la CAR-ul Targsor, dar are si un depozit bancar la BCR de 250 de milioane de lei vechi. Eduard Stasie nu a trecut deocamdata pe la nici o banca pentru a contracta vreun imprumut, in schimb are un depozit bancar in valuta la ING.

Mihai NICOLAE
Publicat in editia din data de: 10-10-2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *