Cat ne costa returnarea esalonata a taxei auto

Statul va returna esalonat, timp de cinci ani, taxa auto platita de cetatenii romani, asta dupa ce Curtea Europeana de Justitie a decis ca aceasta este ilegala. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, statul are mai mult de pierdut prin plata esalonata a datoriei, deoarece are de platit o dobanda usturatoare.
Multi romani au dat statul in judecata pentru a-si recupera banii platiti pentru taxa auto, cunoscuta si sub numele de taxa de poluare, instantele fiind asaltate cu astfel de plangeri. Primul roman care a facut acest lucru este aradeanul Ilie Iluna, care in 2008 si-a cerut returnarea banilor in justitie. Au urmat mai multe decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) fiindca statul roman a incercat sa fenteze hotararile Curtii de la Luxemburg operand mici schimbari cosmetice, fara a elimina, insa, problemele de fond. Iata ca dupa ani de zile Guvernul a decis sa restituie acesti bani printr-o simpla cerere adresata Fiscului, fara ca cetatenii sa se mai adreseze instantelor.
Ordonanta a fost publicata, luni, in Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Adrian Benta arata ca nu toti cei care au platit taxa de mediu vor primi banii inapoi, ci doar cei care au achitat-o inaintea aparitiei OUG 9/2013. Iar consultantul fiscal Dragos Patroi detaliaza, precizand ca, practic, pot fi restituite, la cerere, doar taxele platite dupa data de 1 ianuarie 2010. Aceasta situatie se aplica daca platitorul taxei nu a desfasurat nici o alta actiune care sa conduca la suspendarea prescriptiei, cum ar fi, spre exemplu, demararea unei actiuni in instanta. Cererile de restituire se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar decizia de solutionare se comunica contribuabilului in termen de 10 zile de la emitere. Aceste termene sunt valabile anul acesta, conform art. 70 din Codul de Procedura Fiscala.
Daca cererile vor fi depuse in anul urmator, termenul de 45 de zile se prelungeste cu inca 60 de zile, daca autoritatea fiscala considera necesar ca trebuie sa obtina probe suplimentare, conform noului termen de rezolvare a solicitarilor contribuabilului prevazut in noul Cod de Procedura Fiscala. In cazul in care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzata, se poate depune contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei. Aceeasi OG prevede si acordarea unui ecotichet la cumpararea unui autoturism electric sau hibrid.
Ce spune legea
Avocatul Gheorghe Piperea a explicat, pentru “Romania liberaa”, de ce socoteala guvernantilor nu se potriveste cu cea din targ si cum scumpul mai mult pagubeste: “Platile esalonate s-ar putea sa fie o greseala. Jurisprudenta romaneasca, mai precis Curtea de Casatie, s-a pronuntat aratand ca in cazul in care exista o diferenta in timp intre momentul in care se restituie banii si cel in care s-a facut efectiv plata, la suma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *