Cate mii de JOBURI au creat BANII EUROPENI in Romania

Pentru perioada 2007-2013, Romania a avut la dispozitie 33 de miliarde de euro, din care a primit efectiv pana acum 15 miliarde de euro, informeaza Agerpres.
Aceasta cifra se datoreaza in principal sectorului agriculturii si dezvoltarii rurale, unde Romania sta foarte bine. S-au creat peste 8.800 de locuri de munca prin diverse proiecte, din care peste 600 in domeniul cercetarii, considerat de UE ca un domeniu prioritar atat pentru iesirea din criza, cat si pentru cresterea competitivitatii la nivel mondial”, a spus Filote.
Potrivit acestuia, peste 1.200 de IMM-uri au primit sprijin european in aceasta perioada si au fost reabilitati peste 1.000 de kilometri de sosele.
“Acestea sunt cifrele pana la finele anului 2013. Abia la finele anului 2015 se va face inchiderea acestui exercitiu financiar si atunci vom sti cat am accesat din totalul bugetului alocat”, a aratat ea.
Filote a mai spus ca, pentru urmatorul exercitiu financiar european, Romania va avea la dispozitie si mai multi bani.
“Pentru perioada 2014-2020, vorbim de fonduri 39,3 miliarde de euro, din care aproape 20 de miliarde de euro pentru agricultura si dezvoltare rurala, iar restul pentru dezvoltare regionala si a mediului economic si social”, a punctat sefa Reprezentantei CE.
Potrivit acesteia, este mai importanta calitatea absorbtiei fondurilor europene decat cantitatea.
“Sa nu ne lansam in obsesia gradului de absorbtie, e importanta cantitatea, dar si mai importanta este calitatea absorbtiei, felul cum creeaza valoare si cum reusesc aceste fonduri sa ajute la rezolvarea problemelor pe care le are Romania, astfel incat sa inspiram proiecte mai bune, mai de succes”, a mentionat Filote.
Ea a explicat de ce exista reguli atat de stricte pentru accesarea banilor europeni.
“Regulile sunt uneori complicate pentru ca exista riscul de frauda. Trebuie sa gasim o linie de mijloc, un echilibru”, a sustinut Angela Filote.
Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si Structural Consulting Group au lansat luni o serie de conferinte care vor fi organizate, in acest an, in mai multe orase ale tarii, pentru promovarea proiectelor care au avut succes dupa ce au accesat fonduri europene.
“2014 este un an crucial pentru Romania din perspectiva fondurilor europene. Am constatat ca exista regiuni in Romania cu proiecte foarte bune, pentru ca multi au vazut proiecte de succes in jur, la vecini, dar si alte regiuni cu putine proiecte, pentru ca nimeni nu a dezvoltat acolo vreun proiect. Asa ca vrem sa promovam ideea ca succesul este molipsitor”, a declarat Dan Barna, presedinte Structural Consulting Group, in aceeasi conferinta de presa.
La randul sau, Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, a explicat faptul ca scopul acestor conferinte este promovarea cat mai larga a ideii ca se pot dezvolta proiecte de succes cu bani europeni.
“Dupa ce s-a tot vorbit de taieri de fonduri, iata ca e vremea sa vorbim si despre partea plina a paharului. Vrem sa promovam povesti reale de succes, precum si oamenii si institutiile care au stat in spatele acestor proiecte. Intai au fost povestile, proiectele, apoi au venit fondurile. Si trebuie sa stim ca Uniunea Europeana da, dar nu si baga in traista. In traista au bagat autorii acestor proiecte, dar nu doar in traista proprie, ci si in cea a societatii”, a spus Filote.
Proiectul demarat luni vizeaza organizarea a sapte conferinte, in Brasov, Timisoara, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Constanta.
Prima conferinta va avea loc la Brasov, pe 10 mai, iar ultima, la Constanta, pe 15 iulie, urmand ca o gala a fondurilor structurale sa aiba loc pe 9 decembrie. In cadrul galei vor fi promovate proiectele de succes care se vor inscrie pana la 30 septembrie.
“Este vorba de curajul si initiativa acelor membri ai societatii care inteleg sa joace acest joc al fondurilor europene dupa reguli care au fost stabilite la Bruxelles. Ei au inteles ca nu li se face o favoare atunci cand li se aproba finantarea, ci li se exercita un drept pe care il au ca cetateni ai Uniunii Europene, la fel ca si ceilalti 500 de milioane de cetateni UE”, a completat Angela …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *