Cati bani a obtinut statul din vanzarea a 10% din Nuclearelectrica. Americanii, cei mai interesati

Compania de stat Nuclearelectrica a vandut 10% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).
Aproape 30% dintre investitorii care au cumparat actiuni la Nuclearelectrica sunt din SUA, a declarat luni ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. “Un procent de 29% din investitorii la Nuclearelectrica sunt din SUA”, a afirmat Nita citat de Mediafax.
Banii obtinuti de Nuclearelectrica din majorarea de capital si listarea la bursa ar trebui folositi pentru majorarea capitalului EnergoNuclear, firma mixta care ar urma sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4, a mai declarat ministrul delegat pentru Energie.
“Nuclearelectrica are cateva propuneri pentru investirea acestor bani, dar aici cred ca va trebui sa mai discutam. Daca va iesi contractul cu reactoarele 3 si 4, Nuclearelectrica va trebui sa majoreze capitalul EnergoNuclear, deci acesti bani ar trebui sa mearga acolo. Sunt patru proiecte, pe care insa nu le iau inca in considerare pana nu stim ce vom face cu reactoarele 3 si 4. Vom sti intro luna, o luna si jumatate”, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
EnergoNuclear este compania mixta creata pentru derularea investitiei in constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, aflata in administrarea Nuclearelectrica. Nuclearelectrica detine capitalul majoritar la EnergoNuclear. Ceilalti actionari sunt Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania.
Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital in care a emis actiuni reprezentand 11,077% din capitalul social.
Un pachet de 10% din actiuni a fost scos la vanzare la bursa printr-o oferta publica initiala in vederea listarii, iar diferenta de 1,077% din titluri a fost cumparata de Fondul Proprietatea (FP), in baza dreptului de preferinta.
Prin oferta derulata la bursa, valoarea ofertei era cuprinsa intre 281,8 milioane lei si 379,4 milioane lei, in functie de preturile la care puteau fi cumparate titlurile, respectiv intre 11,2 lei si 15 lei.
In cadrul ofertei, investitorii institutionali si investitorii mari de retail au cumparat actiunile la pretul de 11,2 lei, pretul minim din oferta, iar micii investitori de retail la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
Investitorilor institutionali le-au fost alocate 85% din oferta, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%.
Astfel, investitorii institutionali au participat cu 241,5 milioane lei, cei de retail cu 14,2 milioane lei, iar micii investitori au subscris de 26,16 milioane lei.
Actiunile vandute in oferta vor avea atasate drepturi de alocare, astfel ca investitorii vor putea beneficia de titlurile cumparate chiar inainte ca acestea sa le fie transferate in conturi. Drepturile de alocare ar putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti pe 4 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *