Cati bani scoate statul roman din redevente. PwC: Media europeana, irelevanta

La nivelul anului trecut, statul roman a incasat din redevente doar 1,5 miliarde de lei (aprox. 380 de milioane de euro), potrivit datelor Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM).
Cea mai mare parte din suma, aproape 85% reprezinta taxe colectate de la companiile care exploateaza hidrocarburi, gaze si petrol.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi.
Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania va avea anul viitor redevente pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeana. a”In acest an vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind revedentele. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, la media europeana”, a spus Ponta.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a comandat un studiu pentru stabilirea noului sistem de redevente, care ar urma sa fie gata la inceputul lunii octombrie. Studiu va arata autoritatilor care sunt sistemele de taxare si de redevente din toate statele bogate in resurse si va ajuta la stabilirea noului sistem de redevente incepand de anul viitor.
“Daca noul sistem de redevente va stabili tarife foarte mari, riscam sa nu mai atragem investitori si sa nu mai avem parteneri cu care sa exploram si sa exploatam resursele. Eu cred ca trebuie sa stabilim un sistem prin care sa gasim echilibrul corect intre interesul statului de a avea venituri mai mari la buget si interesul investitorilor, care cer conditii cat mai atractive pentru astfel de operatiuni”, a declarat presedintele ANRM, Gheorghe Dutu, pentru cotidianul Bursa.
Consultantii de la PwC Romania sunt de parere ca sistemul actual de taxare a productiei de hidrocarburi nu necesita modificari, iar raportarea redeventelor la media europeana, anuntata de autoritati, este irelevanta.
“Noi nu credem ca o medie europeana este relevanta”, a declarat Vasile Iuga, senior partner la compania de consultanta, intr-o prezentare privind sistemul de revente pentru productia de hidrocarburi. El a mentionat ca investitiile devin neprofitabile daca redeventele depasesc un anumit nivel, potrivit Mediafax.
Principalii producatori de hidrocarburi din Romania sunt compania de stat Romgaz si OMV Petrom, din grupul austriac OMV. Reprezentantii OMV Petrom si OMV au spus de mai multe ori ca vor reduce investitiile daca statul va mari redeventele la productia de hidrocarburi.
Iuga a precizat ca un sistem potrivit pentru Romania este cel cu rate diferentiate. La randul sau, Sorin David, managing partner la firma de avocatura David&Baias, a spus ca actualul sistem de redevente “este potrivit si nu este dezastruos, din perspectiva statului”.
David a adaugat ca daca viitorul sistem de taxare nu va fi suficient de stimulativ companiile nu vor face investitii. “Daca noul sistem de impozitare nu va fi suficient de stimulativ, credem ca sunt riscuri mari sa descurajam multe investitii de care avem nevoie. Noi nu spunem ca nu trebuie sa creasca. Nu militam pentru un nivel anumit de redevente. Sistemul trebuie sa aiba in vedere toate riscurile”, a afirmat David.
Potrivit acestuia, gradul de epuizare a zacamintelor de hidrocarburi din Romania este mare, respectiv de 87%, iar costurile de operare sunt printre cele mai mari din Europa, adica 17 dolari/baril echivalent …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *