Gruia Stoica s-a inscris si la licitatia pentru „CFR-ul” din Grecia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Compania Grampet, detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, SNCF (Franta) si RZD (Rusia) au depus scrisori de intentie pentru preluarea companiei feroviare de transport marfa si pasageri Train OSE din Grecia, in cadrul primei faze a procesului de privatizare, potrivit presei elene.
Cotidianul elen To Vima, citat de Mediafax, scrie ca Grampet vrea sa domine regiunea Balcanilor – compania a fost desemnata in luna iulie castigator al licitatiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfa HZ Cargo din Croatia, a depus o oferta pentru BDZ Bulgaria, opereaza pe piata din Ungaria si se extinde rapid in Germania, Austria, Moldova si Serbia.
Pe langa Grampet, autoritatile elene au primit scrisori de interes pentru cumpararea Train OSE din partea companiei controlate de stat SNCF (Franta), precum si o oferta comuna exprimata de compania elena de constructii GEK Terna in cooperare cu operatorul de cale ferata RZD (Rusia).
Train OSE opereaza toate rutele de trafic de pasageri si marfa pe o retea de 2.500 de kilometri de cale ferata, potrivit site-ului companiei. Reteaua de cale ferata, inclusiv liniile si alte componente ale infrastructurii, este detinuta de OSE (Organizatia Cailor Ferate Elene), compania mama a Train OSE, scrie Reuters.
De la declanasarea crizei datoriilor in 2009, TRAINOSE a fost restructurata cu fonduri de 1,4 miliarde de euro de la stat, folosite pentru inchiderea rutelor neprofitabile si concedierea a aproape jumatate din angajati.
Agentia pentru privatizare din Grecia a aratat ca vanzarea Train OSE va ajuta la modernizarea retelei de cale ferata, va imbunatati legaturile pasagerilor si bunurilor cu restul Europei si va crea locuri de munca. Federatia Panelena a Muncitorilor din Caile Ferate a publicat un comunicat prin care a condamnat „cedarea pe gratis” de catre guvern a companiei unor interese straine „la cererea camatarilor din troica”. Agentia pentru privatizare „da gratis o proprietate care apartine tuturor grecilor” sub pretextul „unor pretinse deficite”, se arata in comunicat.
Agentia pentru privatizare a anuntat la incheierea termenului pentru transmiterea de scrisori de intentie ca ofertantii sunt interesati de achizitia integrala a Train OSE. Specialistii agentiei pentru privatizare vor evalua documentele depuse de companii si vor recomanda conducerii care dintre candidati se califica pentru urmatoarea faza a licitatiei.
Oficialii eleni spera ca statul sa obtina in urma privatizarii companiei 200 de milioane de euro, scrie Reuters.
Propunerea SNCF este bazata pe date solide si pare sa fi obtinut sprijinul unor alti parteneri de afaceri, au declarat oficiali din cadrul agentiei de privatizare pentru To Vima. Compania franceza va incerca sa coopereze probabil cu Alstom la privatizarea ROSCO, companie de mentenanta a materialului rulant.
Oferta RZD-GEK Terna vizeaza conectarea cailor ferate elene la o retea care ar lega Asia si Europa atat pe uscat, cat si maritim. Marea Egee ar putea deveni astfel un important punct de tranzit comercial din si catre Europa.
Compania rusa vrea, insa, ca portul Salonic sa fie inclus in pachetul de privatizare. Acesta cerinta prezinta o serie de probleme, scrie To Vima, intrucat acordul cu troica creditorilor internationali prevede privatizari separate, iar Bruxelles-ul este suspicios in privinta investitiilor strategice in infrastructura derulate de tari din afara UE.
Grup Ferovir Roman, parte a Grampet, a …

spot_imgspot_img