Cautiune RECORD pentru Elena Udrea. De ce nu poate sa o plateasca

de Catalin Lupasteanu Publicat la: 30.10.2015 20:31 Ultima actualizare: 30.10.2015 21:30

Elena Udrea a declarat, vineri seara, la iesirea de la DNA, ca in noul sau dosar procurorii au dispus masura controlului judiciar pe cautiune, stabilind o cautiune record in Romania, de 5 milioane de lei, in conditiile in care acelasi parchet i-a sechestrat toate bunurile.

Elena Udrea a ajuns la DNA, vineri, inainte de ora 14.00, pentru a da declaratii in noul dosar in care este acuzata de fapte de coruptie.
La iesirea din sediul directiei, in jurul orei 20.15, Elena Udrea a declarat ca procurorii au dispus in cazul sau masura controlului judiciar pe cautiune.

“Cautiunea este record in Romania. Nu s-a mai intamplat ca cineva sa fie pus sub control judiciar pentru o cautiune de 5 milioane de lei. In conditiile in care DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile si imobile. Cu conditia sa depun aceasta cautiune in termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneti-mi daca nu vi se pare ca este o vanatoare a Elenei Udrea. Este fara precedent in Romania ce se intampla”, le-a declarat Udrea jurnalistilor, precizand ca, daca nu plateste, se va cere o masura mai grea impotriva sa.
Elena Udrea a mai fost la DNA vineri, in cursul diminetii, pentru a depune o cerere de recuzare a procurorului care instrumenteaza noul sau dosar, solicitare care a fost respinsa. Dosarul va ramane in continuare la procurorul Mihaela Moraru.
Udrea a fost chemata la DNA dupa ce plenul Camerei Deputatilor a avizat, miercuri, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatul in noul dosar si a incuviintat retinerea acesteia, insa nu si arestarea preventiva.
Astfel, procurorii o puteau retine pentru 24 de ore, insa nu puteau cere si arestarea acesteia, putand lua masura controlului judiciar.
DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in noul dosar, ce vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.
“In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA”, a precizat DNA.
Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.
“In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta”, a mai aratat DNA.
Elena Udrea sustine ca omul de afaceri caruia i s-au cerut …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *