Ce efecte pot avea amanarea Constitutiei si a regionalizarii.

“Ele nu sunt in aer, sunt amanate. E o amanare regretabila. Noi ne-am fi dorit mai devreme sa facem aceste lucruri, mai ales regionalizare. a”, a afirmat Crin Antonescu.
Liderul liberal a sustinut ca USL nu ar fi amanat aceste proiecte daca nu ar fi aparut decizia Curtii Constitutionale, care accespta reducerea pragului la referendum de la 50% la 30% abia peste un an de zile.
a”Pur si simplu o Curte Constitutionala in care Traian Basescu are, in continuare, o majoritate a decis in mod aberant ca legea referendumului in noua ei forma este constitutionala, dar nu se poate aplica decat peste un an. Nu ne putem asigura riscul de a anula aceste proiecte in conditiile in care 50% plus unu dintre cetatenii Romaniei de pe toata planeta nu s-ar prezenta la vota”, a fost explicatia lui? Crin Antonescu.
Practic, la ora actuala USL are de indeplinit o serie de pasi procedurali pentru a realiza cele doua obiective. Presedintele Traian Basescu a a refuzat sa promulge noua lege a referendumului si a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia. USL are o majoritate larga si va respinge, fara probleme, cererea presedintelui. De abia atunci, seful statului este obligat sa promulge legea si din momentul intrarii in vigoare va decurge termenul de un an de zile fixat de Curtea Constitutionala. Pragul de 30% ar putea fi in vigoare spre sfarsitul anului viitor, ceea ce ar putea duce la suprapunerea referendumului pentru Constitutie cu alegerile prezidentiale.
In noile conditii, nu ar fi clar cand va intra in vigoare noua Constitutie. Amanarea intrarii in vigoare a noii Constitutii, l-ar putea avantaja pe Crin Antonescu candidatul oficial al USL pentru prezidentiale. Noua Constitutie reduce atributiile presedintelului, in special pe cele privind desemnarea premierului. Ramanarea in vigoare a actualei Constitutii i-ar da posibilitatea presedintelui sa joace un rol important in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *