Ce efecte va avea procesul castigat de 207 romani cu credite impotriva BCR

Clauze abuzive, eliminate

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de BCR, este abuziva, intr-un proces colectiv intentat bancii de peste 200 de clienti. Procesul a fost castigat dupa 5 ani de judecata.

BCR asteapta ca instanta sa redacteze hotararea luata marti privind caracterul abuziv al dobanzii de referinta variabila, modificata unilateral de banca, insa transmite totodata ca vrea in continuare sa inchida amiabil toate litigiile cu clientii.
“Asteptam redactarea hotararii instantei, in aceasta situatie fiind incerta interpretarea sintagmelor (citate de mass-media): nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii”, se arata intr-o reactie a bancii.
BCR mai noteaza ca are o strategie clara de inchidere amiabila a tuturor litigiilor, masura aplicata inclusiv clientilor aflati in proces cu banca la instantele superioare, pentru a beneficia de dobanzi competitive.
“Ramanem fermi in aceasta strategie indiferent de atmosfera creata de avocatii care promoveaza discordia in dauna parteneriatelor si a increderii”, se mai arata in nota bancii prezentata de Mediafax.
Reprezentantii institutiei de credit considera ca nicio hotarare a instantei nu poate lasa un contract de credit fara dobanda, astfel ca se asteapta ca detalierea hotararii “sa nu faca altceva decat sa consfinteasca decizia bancii din 2010 privind eliminarea modificarilor unilaterale ale nivelului dobanzii si modul de calcul al acesteia, ancorat in indicele Euribor sau Robor si respectand costurile de finantare ale bancii”.
Instanta obliga BCR sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari.
Totodata, judecatorii instantei supreme au constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.
Decizia este irevocabila, astfel ca banca este obligata sa modifice contractele incheiate cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *