Ce faci cand copilul face pipi pe el

Nu este neobisnuit pentru un copil trecut de cinci ani sa ude patul sau chilotelul cand si cand, chiar si dupa ce s-a obisnuit de?ani buni sa foloseasca toaleta.?Poate fi o surpriza si chiar o usurare pentru parinti sa afle ca acest lucru nu este neobisnuit si nu indica neaparat o mare problema. Dar daca copilul face pipi in pat mult mai frecvent, inseamna ca are o tulburare a copilariei numita enurezis.

Ce este enurezisul nocturn?
Enurezisul nocturn se defineste ca urinatul involuntar in timpul noptii, de doua sau trei ori pe saptamana la un copil de 5-6 ani sau cel putin o data pe saptamana la un copil mai mare de 6 ani. Un copil care are enurezis primar este cel care nu a fost uscat noaptea pe o perioada de mai mult de 6 luni, in timp ce copilul cu enurezis secundar este cel ce are episoade ocazionale de udat noaptea patul, dupa ce minim 6 luni nu a avut deloc aceasta problema. Enurezisul de zi este definit ca urinatul involuntar pe timpul zilei, la o varsta la care in mod normal controlul asupra urinatului este instalat, deci aproximativ in jurul varstei de 3-4 ani. Aceasta forma de enurezis are alte cauze decat cele ale urinatului noaptea, asadar si tratamentele date de medici difera.

Cand un copil face pipi in pat noaptea nu inseamna ca in mod deliberat el este lenes si nu se duce la toaleta. Este foarte important de stiut ca atunci cand un copil uda patul noaptea, fie ca este enuretic sau nu, parintele nu are voie sub nicio forma sa il invinovateasca, sa il …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *