Ce implicatii are pretul tot mai mic al titeiului
Petrolul va continua sa se ieftineasca, companiile din industria extractiva anuntand taierea investitiilor, dar si disponibilizari. Cu toate acestea, marja de profit a crescut. Expertii in energie avertizeaza insa asupra riscurilor pe care le implica nivelul actual al preturilor.
Desi cotatia barilului a atins unul dintre cele mai scazute praguri din ultimii ani, jucatorii de pe piata carburantilor se asteapta ca petrolul sa continua sa se ieftineasca in perioada urmatoare. “Ne asteptam – cel putin pentru prima parte a anului – la o scadere a cotatiei petrolului, ce va avea un impact si asupra preturilor produselor comercializate de noia”, a declarat Dan Coflea, director comercial in cadrul Bulrom Gas, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de GPL (gaz petrolier lichefiat), citat de Mediafax.
Prabusirea pretului titeiului va continua cu toate ca la mijlocul lunii aprilie statele membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia si alti exportatori se vor reuni pentru a discuta despre inghetarea productiei de titei, ceea ce ar trebui sa conduca la cresterea pretului. Viitoarele intelegeri pe marginea inghetarii productiei de petrol nu vor avea un impact important asupra pretului titeiului deoarece declinul productiei de gaze de sist in SUA contribuie mai mult la cresterea pretului titeiului decat negocierile privind inghetarea productiei dintre principalele state exportatoare, este de parere sefului Agentiei Internationale a Energiei (IEA), Fatih Birol, conform Bloomberg.
Pe de alta parte, Iranul, tara cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si care ocupa locul patru in privinta rezervelor de titei, a anuntat ca nu va fi parte a acordului de inghetare a productiei de petrol. Mai mult, dupa ce comunitatea interna-tionala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, exporturile de titei ale Iranului au inregistrat, in ianuarie, cel mai semnificativ avans din ultimele 22 de luni, deschizand drumul catre majorarea livrarilor in Asia, Europa si Africa.
Titeiul se ieftineste, profiturile companiilor petroliere cresc
Pe fondul scaderii pretului barilului, cele mai multe companii petroliere au anuntat ca? isi vor reduce investitiile, scazand in acelasi timp productia. De exemplu, grupul petrolier rus LukOil, prezent si pe piata din Romania, intentioneaza sa-si reduca investitiile in acest an cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari fata de suma preconizata anterior, ca urmare a scaderii pretului petrolului, conform directorului general Vagit Alekperov, citat de AFP. Din aceleasi motive, OMV Petrom, a doua companie din Romania, a anuntat recent ca ia in calcul posibile restructurari atat de proiecte, cat si de numar de salariati. Insa analisti din piata sustin ca acesta a fost un prilej folosit de companie pentru a-si reduce schema de personal, disponibilizarile incepand, de fapt, cu un an in urma, mascand profitul operational de 200 de milioane de euro obtinut doar din extractie, adica dublu decat cel al grupului OMV din care face parte. In plus, desi pretul titeiului a scazut, cifra de afaceri a benzinariilor Petrom a crescut cu 9%.
Expertul in energie Ionut Purica explica cum …