Ce mai ramane din bancile Europei

Banca Centrala Europeana va incepe saptamana aceasta verificarea calitatii activelor din sistemul bancar. Actiunea se va derula in contextul programatei preluari, in noiembrie 2014, de catre BCE a rolului de autoritate de supraveghere in sistemul bancar european.
Autoritatile de supraveghere bancara vor incepe actiunea de verificare a calitatii activelor din bancile comerciale, pe baza metodologiei europene. “Inteleg preocuparea Bancii Nationale de a verifica calitatea activelor bancare. Incepand de maine, si nu cred ca fac o divulgare a unui mare secret, cel putin la banca la care lucrez eu, ca sa nu vorbesc despre alte banci, incepe verificarea calitatii activelor in conformitate cu modalitatea stabilita de Autoritatea de Supraveghere Europeana. Cu manualele BCE va fi verificata calitatea activelor bancilor din Romania, banci cu risc sistemic. CEC este o banca cu risc sistemic, are o cota de piata de aproape 8%. Am emotii pentru maine, pentru ca este altceva, o alta verificare, cu alte instrumente cu care se masoara activitatea si, in general, cand se desfasoara astfel de lucruri, se incheie cu niste recomandari sau cu niste concluzii: mai trebuie sa faceti provizioane sau mai trebuie sa aduceti capital. Fiecare, indiferent de cine este actionarul, este ingrijorat, ca CEO sau ca presedinte. Sigur, cu atat mai mult cand ai un actionar care este statul roman, deciziile privind majorarea capitalului se iau cu viteza mai redusa. Sa nu anticipam, sa vedem care va fi rezultatul acestei verificari la noi si la alte cateva banci din sistema”, a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Premiera
“Din noiembrie 2014, BCE isi va asuma rolul de banca centrala de supraveghere unica, daca totul va merge conform masterplanului. Grupul de supraveghere ar urma sa aiba 1.000 de persoane, care vor lucra separat si vor ramane in sediul vechi al bancii. BCE va putea supune supravegherii directe orice alta banca, folosind personal al BCE si al autoritatii nationale competentea”, a explicat si Cristian Bichi, seful Directiei de Gestionare a Riscurilor din BNR, in conferinta Uniunea Bancara Europeana.
Prin infiintarea unei Autoritati Europene de Supraveghere se urmareste separarea functiei de politica monetara de cea de supraveghere.
Duritate
Institutia care se va ocupa cu supravegherea unitara a sistemului bancar din Europa isi propune sa fortifice bancile, dar si sa protejeze mai bine clientii. Cine nu va respecta noile rigori va fi lasat sa pice.
Uniunea Bancara Europeana este un pas evident si necesar, ca si mecanismul rezolutiei bancare, spune viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu. “Se considera ca acest mecanism este necesar. Noi credem in acest mecanism la Banca Nationala. Uniunea Bancara este un pas evident si necesar, iar un mecanism comun de rezolutie este parte integranta a acestei Uniuni Bancare si el trebuie implementat si convenit de cat mai multe tari membre ale Uniunii Europene.
Este vorba de tarile care nu sunt in uniunea monetara, pentru ca cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu sa aplice mecanismula”, spune Bogdan Olteanu. Comisia Europeana a propus un mecanism unic de rezolutie pentru Uniunea Bancara, care sa completeze mecanismul unic de supraveghere din 2012. Mecanismul rezolutiei bancare este menit sa centralizeze competentele-cheie si resursele, pentru a gestiona esecul oricarei banci din zona euro si din alte state membre participante la Uniunea Bancara.
Viceguvernatorul BNR a aratat ca s-au produs schimbari majore in sistemul bancar european, care necesita o noua abordare si reglementari adecvate. “In ceea ce priveste rezolutia bancara, sunt importante doua lucruri. Tot ceea ce am invatat in ultimii zece ani, am practicat si am aplicat in realitate nu mai este valabil. Cand discutam despre Codul Insolventei, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam ca, probabil, acesta nu se va mai aplica.
Eu personal, cel putin, nu simt ca o sa vedem falimente normale si legea normala nu se va aplica asupra falimentelor bancilor in viitor, pentru ca sistemul care prinde forma, in urma crizei, ne-a aratat ca externalitatile negative sunt atat de coplesitoare incat rezolutia bancara trebuie gestionata diferit. Al doilea punct este ca noi am fost provocati foarte serios sa reusim sa pretuim noi sisteme in tarile noastre, autoritatile din tarile noastre sa actioneze impreuna cu structura pentru a infiinta un nou mecanism de rezolutie bancara, de vreme ce toti ar trebui sa implementam pentru aceasta noi legi, unii dintre noi am putut chiar sa aplicam parte din aceste legia”, a explicat vicepresedintele BNR.
Olteanu a subliniat ca s-a muncit foarte mult pentru a fi proiectat noul cadru european de rezolutie bancara, “un cadru temporar, tranzitoriua”, considerand ca este de asteptat ca ulterior sa fie aplicat un nou mecanism de rezolutie valabil in toata Europa.
In trepte
“Ne confruntam cu mai multe niveluri de reglementari. Unul il constituie reglementarile nationale. Al doilea este directiva rezolutiei bancare, al treilea nivel este participarea noastra la procesul proiectarii unui mecanism integrat. Totul se intampla in paralel, simultan si in momente in care am putea fi fortati sa implementam acest mecanism, nu doar sa-l discutam. Sunt vremuri relativ grele, in care tu trebuie sa proiectezi legi, fara sa le incerci, legi scrise in weekend si implementate imediat, tot in weekenda”, a spus Bogdan Olteanu, in conferinta organizata de BNR, in seria de colocvii juridice ale Bancii Nationale.
a”Ne gandim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este inca complet finalizat pentru cele dure. Inca trebuie efectuate multe lucruri la aceasta uniune bancara. Daca am astazi un mesaj, este ca aceasta parte speciala a vaporului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *