Ce solutii cauta Grecia ca sa evite noi masuri de austeritate

Executivul de la Atena cauta alternative la un al treilea pachet financiar din cauza reticentei statelor din zona euro de a asigura noi fonduri, precum si din cauza conditiilor care ar insoti o astfel de facilitate, potrivit Mediafax.
Din 2010, Grecia a incheiat acorduri de imprumut de 240 miliarde de euro cu UE si FMI si ar putea avea nevoie de inca 10 miliarde de euro.
Acceptarea masurilor de austeritate cerute de troica creditorilor externi pentru un nou imprumut ar putea fi dificila politic pentru guvern.
In consecinta, una dintre variantele luate in calcul de MInisterul Finantelor este infiintarea unui vehicul financiar special, cu directori din partea statului elen si a creditorilor externi, care sa emita obligatiuni garantate cu activele imobiliare.
Aceste obligatiuni ar putea fi folsite pentru a accesa mai multe fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenta al zonei euro. Parlamentele statelor din zona euro ar putea aproba astfel mai usor noile finantari pentru Grecia, iar in unele cazuri avizul nici nu va mai fi necesar.
O alta varianta analizata ar permite investitorilor sa cumpere actiuni ale vehiculului financiar special, urmand ca o parte a fondurilor sa fie destinata acoperirii deficitului de finantare.
Aceasta optiune are avantajul ca nu ar creste indatorarea deja ridicata a statului elen si ar putea fi pusa in aplicare mai usor din perspectiva politica. Nu exista, insa, certitudinea ca vehiculul special ar atrage investitori, noteaza Kathimerini.
Reprezentantii creditorilor internationali au revenit duminica la Atena pentru un nou audit al finantelor publice si al reformelor.
Evaluarea va fi determinanta pentru deblocarea unei noi transe de imprumut de 1 miliard de euro, in cadrul celui de-al doilea plan de salvare al tarii convenit in februarie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *