Ce spun spitalele publice si cele private de intentia Ministerului Sanatatii de a nu mai …
Spitalele publice se declara multumite de intentia ministrului Sanatatii de a sista alocarea de fonduri catre spitalele private, sume respective urmand sa fie redistribuite unitatilor sanitare strategice, in timp ce unii particulari spun ca masura va afecta pacientii si va creste costurile, potrivit Mediafax.
Managerul Institutului National de Endocrinologie “C. I. Parhon”, dr. Diana Paun, a declarat lun ca nivelul de finantare a spitalelor publice a scazut semnificativ in ultimii doi ani, in timp ce adresabilitatea pacientilor catre acestea a crescut. Revenirea la un sistem de finantare “acoperitor” este, in opinia ei, un demers corect.
“In contextul in care, in ultimii doi ani, nivelul de finantare al spitalelor publice a scazut semnificativ, iar adresabilitatea pacientilor catre acestea a crescut, revenirea catre un nivel de finantare acoperitor constituie un demers corect, comparabil cu o gura de oxigen. Salutam initiativa domnului ministru Eugen Nicolaescu, care vine astfel in ajutorul spitalelor din sistemul public, sistemramas in continuare de baza pentru toate categoriile de pacienti”, a precizat managerul unitatii sanitare.
La randul sau, prof dr. Mircea Beuran, seful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenta Floreasca, spune ca unitatile sanitare private trebuie sa se dezvolte pe sustinerea financiara a fondului privat.
“Nu exista spital privat care sa nu fi trimis in urgenta cazuri complicate, fie datorita starii generale a pacientului, fie din cauza gravitatii bolii, fie pentru un esec tehnic. Dar respectivul pacient isi plateste taxele in privat, apoi i se pune adeverinta de salariat sau talonul de pensii si este trimis la urgenta. Totdeauna, o complicatie este mult mai costisitoare decat un tratament de baza. Si ne trezim cu acesti bolnavi si ziua si noaptea, transferati catre noi pentru o noua interventie chirugicala. Daca bolnavul se interneaza prin chirurgie in terapie intensiva, acolo costurile sunt foarte mari. Mai mult, exista un contract inechitabil intre spitalul privat si casa de asigurari sociale de sanatate. Pentru acelasi caz, casa plateste mai mult la spitalul privat decat la cel de stat, ceea ce nu este logic. Logic ar fi ca fiecare sa-si faca treaba lui, unii pe asigurari sociale de sanatate, altii pe asigurarile private. Pentru a evita o problema de finantare spitale private ar trebui sa aiba un contract cu spitalele publice mari care fac si cazuri foarte complicate, mari consumatoare de bani”, a mai spus Beuran.
Potrivit acestuia, asa-zisul slogan potrivit caruia banii urmeaza pacientul va fi realizabil dupa stabilirea pachetului de baza.
“Cu banii pe care ii strange Casa (Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.) si acest sistem de asigurari sociale de sanatate, fondurile nu pot fi imprastiate in toata tara, la fiecare care are un cotlon medical. Va trebui sa platim performanta. Un spital privat ar trebui sa stie ce performanta profesionala are, pe care sa si-o mentina. Este inadmisibil ca un spital privat sa primeasca pe caz rezolvat cu 50% mai mult decat unitatea sanitara publica. Nu este corect. Fiecare pacient isi alege medicul, fie ca acesta este la stat sau la privat, dar sa stie ca, la privat, trebuie sa fie acoperit cu proprii lui bani. Sistemul privat trebuie sa mearga pe banii privati. Cand vom avea un pachet de servicii bine defincit, poate pacientul …