CE vrea sa poata decide care dintre bancile cu probleme financiare vor fi salvate si care inchise

Comisia Europeana (CE) a prezentat o propunere pentru un mecanism unic in zona euro pentru restructurarea bancilor cu probleme financiare, care ar da executivului comunitar atributii de a decide care dintre aceste institutii de credit vor primi sprijin si care vor fi inchise, potrivit Bloomberg.
Planul Comisiei, care ar completa supravegherea institutiilor de credit de catre Banca Centrala Europeana (BCE), va intampina probabil opozitia Germaniei. Berlinul a avertizat ca acordarea de astfel de atributii Comisiei ar incalca reglementarile de baza ale UE, intrucat ar uzurpa controlul national asupra finantelor.
Liderii UE si-au exprimat in iunie sustinerea pentru infiintarea mecanismului pentru bancile cu probleme financiare, parte a unei uniuni bancare, fara a preciza cum va functiona acesta. In discutie se afla nivelul de autoritate al noii entitati europene si capacitatea guvernelor nationale de a contesta deciziile acesteia.
“Din punct de vedere politic, atribuirea dreptului de inchidere de banci Comisiei este cel mai mare transfer de suveranitate din istoria UE si indica o uniune fiscala, pe langa economica si monetara”, a declarat Alexandria Carr, avocat la biroul din Londra al directorului general al Asociatiei Bancherilor Britanici, Anthony Browne.
Barnier a afirmat ca a implementat mecanisme pentru a proteja guvernele nationale de la a fi fortate sa foloseasca bani publici pentru banci. Banii contribuabililor ar fi necesari doar in “cateva cazuri exceptionale”, intrucat planurile Comisiei prevad restructurarea bancilor prin impunerea de pierderi creditorilor fara garantii si prin utilizarea unui fond special.
Guvernele nationale vor putea bloca prin veto orice decizie care include posibila utilizare de fonduri publice, arata un rezumat al propunerii, publicat miercuri de Comisie.Barnier vizeaza, de asemenea, infiintarea unui fond de 55 de miliarde de euro pentru restructurarea bancilor, finantat din taxe impuse acestora. Odata cu utilizarea resurselor pentru sprijinirea sectorului bancar vor fi impuse noi taxe pentru completarea fondului.
Atat Comisia cat si BCE au cerut progrese rapide catre un sistem bancar centralizat, care sa sustina increderea in sectorul bancar al zonei euro si sa elimine legatura dintre institutiile de credit si guverne. Proiectul a primit sprijin si din partea unor state din zona euro, precum Franta si Italia.
Propunerea Comisie are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre si de acordul Parlamentului European inainte de a intra in vigoare si se va adresa tarilor din zona euro, dar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *