Cea mai mare frica a lui Bill Gates

Bill Gates si-a explicat cea mai mare frica intr-un interviu recent. Nu ii e teama de cutremure, vulcani si de alte cataclisme naturale, ci de o epidemie devastatoare.

Cel mai bogat om din lume a declarat intr-un interviu ca vede mult mai posibila si mai devastatoare o epidemie precum gripa decat un cutremur sau ciocnirea cu un asteroid. Gates conduce o fundatie care lupta cu mortalitatea infantila, malaria, poliomelita. Gates se declara optimist, din 1990, mortalitatea infantila a scazut la jumatate. Are insa si scenarii apocaliptice care il inspamanta.
Ce-ar putea omori zeci de milioane de oameni in urmatorii 20 de ani, aceasta e intrebarea care-l preocupa pe miliardar. Probabilitatea e mica sa apara vreo explozie vulcanica, un cutremur gigantic sau ciocnirea cu un asteroid, spune Gates. Mai e si amenintarea razboiului, dar cea mai periculoasa forma de conflict, cel nuclear, pare deocamdata departe.

“Sa ne uitam la catastrofele secolului 20. In Primul Razboi Mondial au murit cam 25 de milioane de oameni. In Al Doilea Razboi Mondial au mai murit alte 65 de milioane. Dar a mai fost un moment grav, gripa spaniola”. Gripa spaniola si-a avut apogeul in anii 1918-1920, a infectat jumatate de miliard de oameni. Peste 50 de milioane au murit din cauza pandemiei.
Gates e ingrijorat de ravagiile pe care le-ar putea face o astfel de boala in zilele noastre, cand circulatia pe glob e mult mai simpla. A lucrat la un model de raspanidire a unei pandemii in zilele noastre si rezultatele ar fi mult mai grave in cazul unui echivalent al gripei spaniole. “In 60 de zile, boala ar fi prezenta in toate marile centre urbane de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *