CEDO: Romania are la dispozitie sase luni ca sa puna la punct un calendar prin care sa rezolve problemele din inchisori. Actualele conditii de detentie nu respecta drepturile omului

UPDATE 11.15: Conditiile de detentie din penitenciarele din Romania contravin?Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si arata o disfunctionalitate structurala care necesita adoptarea de masuri generale de catre stat, a decis marti Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, potrivit News.ro.
Magistratii CEDO insarcinati cu dosarul au decis, in unanimitate, ca Romania a incalcat Articolul 3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante.

Astfel, s-a decis ca?Romania trebuie sa plateasca, in total, 16.000 de euro despagubiri morale si 1.850 de euro cheltuieli de judecata, dupa ce instanta europeana a fost sesizata de Daniel Arpad Rezmives, Laviniu Mosmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi in legatura cu conditiile din inchisorile din Romania.
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va prezenta, marti, o procedura pilot privind conditiile din sistemul de detentie din Romania, urmand sa se stabileasca calendarul pe care statul roman trebuie sa il respecte pentru a remedia problemele sesizate, informeaza Mediafax.
Procedura pilot, asa cum este descrisa in regulamentul Curtii Europene a Drepturilor Omului, se aplica atunci cand Curtea considera ca pe rol se inregistreaza un numar semnificativ de cereri similare a caror cauza este comuna si pare sa fie o disfunctionalitate structurala sau sistemica in statul parat. Prin aceasta forma de cooperare cu statul, examineaza pentru a stabili daca exista disfunctionalitati in plan national, iar daca acestea exista, CEDO fixeaza un cadru temporal, in care guvernul trebuie sa identifice si sa implementeze masuri cu caracter general pentru a remdia neregulile constatate.

Guido Raimondi, presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat la inceputul acestui an ca numarul cazurilor impotriva Romaniei a crescut cu 108% in anul 2016, adaugand ca este vorba de cazuri repetitive care reflecta dificultati de ordin sistemic sau structural si cere gasirea unor solutii la nivel national.

“In primul rand, in privinta Ungariei si Romaniei, unde numarul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% in 2016, aceasta situatie vizeaza cauze legate de conditiile de detentie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru ca intra sub incidenta Articolului 3 din Conventie, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflecta dificultati sistemice sau structurale si necesita gasirea unor solutii interne”, a declarat Raimondi in discursul sustinut cu ocazia ceremoniei oficiale de inceput de an judiciar.

Romania nu este prima tara membra a Consiliului impotriva careia se pronunta o astfel de decizie pilot.
In cazul Italiei, decizia pilot Torreggiani a fost pronuntata in ianuarie 2013. CEDO a stabilit atunci ca supraaglomerarea si conditiile din penitenciarele italiene reprezinta o problema “endemica si structurala incompatibila cu Conventia Europeana pentru Drepturile Omului”. In urma hotararii, statul italian a platit 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detentie, pentru toate persoanele aflate in condamnare, dar si retroactiv. S-a ajuns la suma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *