Cel mai mare eveniment al romanilor din diaspora a avut loc la Roma, avand ca simbol martisorul dac

Peste 8.000 de romani stabiliti sau aflati la lucru in Italia s-au strans, duminica, la Roma, la un eveniment extraordinar, in mod cert cel mai mare al romanilor de pretutindeni, Realitatea TV fiind, si de aceasta data, alaturi de diaspora, intrucat realizatoarea Lavinia Sandru a fost co-organizator al evenimentului.

Departe de casa, romanii din Italia isi pun martisorul in piept si zambetul pe buze si sarbatoresc inceputul primaverii cantand si dansand romaneste. Uita de de griji, de umilintele indurate si de dorul de casa, recompunand ce e mai bun in Romania: voiosia si optimismul, in price conditii.
De noua ani, la debutul lunii martie, Asociatia Romanilor din Italia organizeaza Festivalul Martisorului, prilej pentru mii de romani sa se stranga laolalta, sa se cunoasca mai bine, sa invete sa fie solidari si sa se integreze mai usor in societatea tarii de adoptie. Co-organizatori sunt Asociatiile Pro Familia si Initiativa Ecologista Europeana, iar parteneri media Realitatea TV si realitatea.net.
La Festivalul Marzolino, s-au impartit mii de martisoare, simbolul vechilor daci pentru renasterea naturii si pe care romanii il pastreaza poate printre cele mai dragi traditii, dar si unele mai speciale, adaptate zilelor noastre: ciocolata vegane realizata de catre Corina Dragulinescu special pentru acest eveniment, pentru a premia cele mai dulci mesaje despre Romania scrise la Roma.
Lavinia Sandru i-a invitat in mijlocul romanilor din Italia pe ministrul delegat Dan Stoenescu, responsabil de relatia cu romanii de pretutindeni. Acesta a transmis salutul guvernului de la Bucuresti, care ii considera pe romanii din diaspora a”motorul Romaniei” si pe care ii respecta. Dan Stoenescu i-a incurajat pe romani sa fie uniti pentru ca vocea lor sa poata fi auzita de autoritati, numarul romani!or din Italia depasind 1.200.000.
Sandra Pralong, consiliera presedintelui Romaniei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *