Cel mai sangeros masacru din istoria SUA

50 demorti, 53 de raniti. America s-a trezit duminica dimineata sub soc: in Orlando, in noaptea de sambata spre duminica, in discoteca gay Pulse din orasul Orlando din statul Florida a fost comis cel mai sangeros si mortal atac armat din istoria SUA.
Auto??rul impuscaturilor care se pare ca avea simpatii pentru miscarea islamista, potrivit FBI, a transformat petrecerea latino din dis?coteca intr-un carnagiu cuplat cu o luare de ostatici. Dupa trei ore de tensiuni si oroare, trupele de elita locale (SWAT) au lansat asaltul reusind sa salveze 30 de ostatici.
Suspectul, care a actionat singur dupa primele date ale anchetei, a fost ucis in schimbul de focuri cu fortele de ordine. Martorii descriu scene horror, trupuri care cadeau secerate de gloante si sange peste tot.
Autorul atacului este Omar Mateen, american de origine afgana, nascut la New York in 1986, au precizat canalele tv CBS si NBC, informatie confirmata de autoritati. Potrivit media, el locuia la 200 de km distanta, in orasul Port Saint Lucie.
In vizorul FBI
Un responsabil local al FBI, Ronald Hopper a precizat ca Omar Mateen a fost interogat de mai multe ori de politia federala, dar fara urmari. Cu diploma in drept penal, nascut la New York, american de origi?ne afgana, gardian la G4S, una din cele mai mari intreprinderi de securitate din tara care lucreaza si pentru guvernul federal, Omar Mateen a trezit prima oara suspiciunile autoritatilor in 2013.
“FBI s-a interesat despre el cand a facut aluzii inflamante despre colegii sai de munca, lasand de inteles eventuale legaturi cu teroristia”. Nu a fost stabilita nici o proba si a fost eliberat. In 2014, FBI s-a interesat din nou de Mateen din cauza legaturilor probabile cu Moner Mohammad Abu Salha, american din Florida care se alaturase unui grup islamist in Siria inainte de a declansa un atentat-sinucigas. Mateen a trecut atunci din nou prin interogatoriile agentiei federale, care a estimat ca sunt putine probe privind contactul dintre cei doi barbati si Omar Mateen “nu constituie o amenintare substantiala in acest momenta”.
Suspiciunile federalilor nu au impiedicat tanarul sa lucreze ca agent de securitate si sa cumpere arme. Biroul pentru alcool, tutun si arme de foc, ATF a declarat ca Omar Mateen a cumparat legal o arma de umar si un pistolet “acum o saptamana sau douaa”.
Act de terorism
Avand in vedere amploarea carnagiului, primarul din Orlando, Buddy Dyer, a cerut guvernatorului statului Florida instaurarea starii de urgenta. Autoritatile au permis unui imam local sa intervina intr-o conferinta de presa, care a facut apel la calm si a cerut populatiei si media sa nu traga concluzii pripite asupra mobilului atacatorului.
Anchetatorii FBI au deschis o ancheta pentru “act de terorisma” si cauta sa determine ce a motivat tanarul sa intre in club inarmat cu o arma de asalt si un pistol, in “noaptea latinoa” serbata la Pulse si sa deschida focul asupra dansatorilor de merengue si salsa. Omar Mateen, inaintea actului sau sangeros ar fi jurat credinta organizatiei Statul Islamic, care a si revendicat atacul duminica seara.
Politia a declarat ca tragatorul a parcat masina inainte de primele schimburi de focuri cu agentii de securitate la intrarea in discoteca. Descris ca “foarte pregatit, inarmat cu o mitraliera de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *