Cererea privind urmarirea penala a fostului ministru Sebastian Vladescu, trimisa la Klaus Iohannis

“Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei sa formuleze cererea de urmarire penala fata de Vladescu Sebastian-Teodor Gheorghe, pentru savarsirea, in exercitarea functiei de ministru al Finantelor Publice, a doua infractiuni de luare de mita, prev. de art.289 alin.1 Cod penal rap. la art.6 si art.7 alin.1 lit.a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal si art.38 alin.1 Cod penal. Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie”, potrivit unui anunt al Ministerului Public postat de contul de Facebook.?
DNA a cerut miercuri sesizarea presedintelui pentru incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, acuzat de doua infractiuni de luare de mita, anuntand ca in acest dosar a inceput urmarirea penala si impotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionut Costea, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, dar si presedinte al EximBank, si a lui Constantin Dascalu, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Infractiunile de coruptie au fost comise in legatura cu incheierea si derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucuresti – Constanta, precum si cu recuperarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) restante, pentru lucrari de reabilitare la o alta linie de cale ferata. Astfel, in perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit de la o companie straina, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata a liniei Bucuresti-Constanta, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie.
Banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania constructoare incasa, la randul ei, contravaloarea lucrarilor efectuate, de la statul roman (respectiv de la compania C.N. C.F.R.), spun procurorii DNA.
Procurorii spun ca activitatea infractionala s-ar fi desfasurat in doua etape – in perioada 2005-2014 si in 2009-2014.
In contextul participarii companiei straine la licitatia organizata de C.N.C.F.R. pentru reabilitarea liniei Bucuresti – Constanta, reprezentantii acesteia au convenit cu Sebastian Vladescu, Mircea Ionut Costea (fost angajat al Ministerului Finantelor) si Mititelu Mihaela (persoana apropiata de conducerea C.N.C.F.R.), sa le plateasca esalonat un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman. In schimb, cei trei se angajau sa faca demersuri astfel incat sa fie asigurata finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului si pentru ca, ulterior, platile pentru lucrari sa fie facute la timp.
Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au plecat de la societatea straina si au ajuns la persoanele susmentionate (respectiv Vladescu Sebastian, Costea Mircea Ionut si Mititelu Mihaela). In circuitul fictiv a fost interpusa o societate de avocatura, mai multe firme afiliate acesteia si o serie de societati controlate de cei trei, fiind incheiate mai multe contracte fictive.
Procurorii mai spun ca in perioada 2008-2009, in baza acestei intelegeri, fostul ministru al Finantelor, cu sprijinul lui Ionut Costea si al Mihaelei Mititelu, ar fi primit, in conturile bancare ale unor firme detinute sau controlate de catre persoane apropiate, suma de aproximativ 1 milion de euro (reprezentand partea sa din comisionul pretins), transferurile fiind justificate prin contracte fictive.
In perioada 2006-2014, conform aceleiasi intelegeri, Costea a primit sume de bani totalizand aproximativ 4,5 milioane de euro, in baza unor contracte fictive incheiate cu firme detinute sau controlate de catre persoane apropiate, a beneficiat de decontarea contravalorii serviciilor turistice efectuate de el si membrii familiei in perioada 2008-2014, a primit folosinta unui autoturism de lux, i s-a platit aportul la majorarea capitalului unei firme. La randul sau, Mihaela Mititelu a primit sume de bani totalizand aproximativ 3 milioane de euro, in baza unor contracte fictive incheiate cu firme detinute sau controlate de catre ea sau persoane apropiate.
Totodata, in cursul anului 2009, pe fondul schimbarilor politice ca urmare a alegerilor parlamentare din anul anterior si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii aceleiasi societati au ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman in baza acelorasi contracte de reabilitare a caii ferate, catre Vladescu Sebastian, catre Constantin Dascalu (secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *