„S-au depus ieri (miercuri – n.r.), de catre grupurile parlamentare PSD si ALDE din Camera si Senat trei initiative care vizeaza modificarile si punerea in concordanta a Codului penal, Codului de procedura penala si Codului de procedura civila cu deciziile Curtii, cu directivele europene si cu deciziile CEDO. In acelasi timp, prin aceste trei initiative nu facem decat sa normalizam o viata in Romania, o viata care trebuie sa fie gestionata de niste reguli clare, deciziile Curtii Constitutionale, sunt foarte multe articole, treneaza, si in aceste conditii in care Ministerul Justitiei dar si Parlamentul in termen de 45 de zile nu le-au pus in concordanta, iata, se simtea nevoia punerii in concordanta pentru o anumita normalitate in societate”, a spus Iordache la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca, din informatiile sale, Ministerul Justitiei nu ia in calcul sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea acestor Coduri, chiar daca punerea lor in concordanta cu directivele europene trebuia facuta pana la 1 aprilie.
Iordache a mentionat ca Ministerul Justitiei nu a participat la elaborarea celor trei propuneri legislative de modificare a Codurilor, dar va fi chemat sa isi exprime un punct de vedere cu privire la aceste initiative depuse de parlamentarii PSD – ALDE. Iordache a negat ca anumite articole din initiativele legislative ar favoriza anumiti oameni politici, printre care si Liviu Dragnea.
„Nicio lege nu se face cu dedicatie, nicio lege nu este facuta pentru o anumita persoana. Legea, atunci cand va fi promulgata, se aplica intregii societati. Noi am venit cu anumite propuneri, acestea sunt in dezbatere si se vor modifica, fara indoiala, atat prin efortul si prin propunerile pe care le vor face asociatiile profesionale, CSM, Inalta Curte, cat si universitatile de drept din cele mai importante orase ale Romaniei”, a aratat el.
Intrebat de ce a fost eliminata neglijenta in serviciu din noile proiecte, Iordache a spus ca aceasta infractiune „se amesteca cu abuzul in serviciu”.
„A fost abrogat pentru ca se amesteca abuzul in serviciu cu neglijenta in serviciu. In expunerea de motive veti vedea de ce am propus abrogarea acestei infractiuni. (…) Am definit principalele linii directoare care vizeaza redefinirea abuzului in serviciu, avem deja pentru abuz in serviciu in jur de 14 propuneri cu prag mai mare, cu prag mai mic, si prin propuneri, si ministrul Justitiei a spus ca va avea o propunere care vizeaza abuzul in serviciu, prin dezbatere in comisie vom gasi cea mai buna formula de definire a abuzului in serviciu”, a afirmat Iordache.
Acesta a explicat ca exista sanse sa nu mai existe un prag valoric in cazul abuzului in serviciu.
„Eu am spus ca, daca punem un prag de o anumita valoare, se va spune de ce acea valoare si nu o valoare mai mica, sau mai mare. Eu cred ca definirea abuzului in serviciu trebuie facuta fara un prag valoric tinand cont de cele doua decizii ale CCR. Poate Ministerul Justitiei are o propunere care sa imbrace si mai bine cele doua decizii ale CCR”, a incheiat Iordache.?
Catalin Predoiu: Modificarile dirijeaza indirect anumite solutii in dosarele lui Dragnea si Tariceanu
Proiectul privind modificarea Codului Penal si de Procedura penala este construit „cu gandul la linistea celor care ar putea intra sub sanctiunea legii penale”, iar cateva articole „sunt facute practic pe calapodul unor dosare” care se afla in instanta, respectiv cele ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, a afirmat joi deputatul PNL Catalin Predoiu.
„O concluzie generala legata de proiect – este usor de observat ca este un proiect care este construit cu gandul la linistea celor care ar putea sa intre sub sanctiunea legii penale. E un proiect care doreste sa acopere nereguli care se intampla in viata publica, in lumea afacerilor, interactiuni care sunt neprincipale intre cele doua sfere. Ma refer la anumite articole care pot sa favorizeze comiterea de infractiuni si care sunt relaxate intr-un mod exagerat. Ma refer si la modul in care e redactat articolul referitor la traficul de influenta, privind abuzul in serviciu. Eu inteleg ca se doreste o relaxare a politicii penale, dar aceasta relaxare nu trebuie sa ne aduca in cealalta extrema in care sa avem un festival al infractionalitatii in Romania in urmatorii ani. Si, sigur, este foarte greu sa nu observi in acelasi timp cele cateva articole care sunt facute practic pe calapodul unor dosare care se afla in judecata instantelor penale. Adica pare un proiect facut astfel incat sa dirijeze indirect anumite solutii in dosare aflate pe rolul instantelor. Ma refer la cele la care s-a referit toata lumea, evident la dosarele domnilor Dragnea si Tariceanu”, a afirmat Predoiu la finalul sedintei Comisiei parlamentare …